Rosti's op wit bord dat staat op een witte houten tafel. Er is een dip voorzien van zure room en kruiden.

Recepten met geraspte kaas die je zeker eens moet proberen

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Voor een krokant korstje bij een ovenschotel met witloof en ham, op een pizza, op een omelet bij het ontbijt of in kaasfondue… geraspte kaas kan je bij heel veel gerechten gebruiken.

Ok, geraspte Parmezaanse kaas is lekker, maar er zijn zoveel kazen van bij ons die minstens even lekker zijn. Dat ontdek je in de tips en recepten die we hier voor jou verzamelden.

Gemalen kaas: enkele praktische tips

Voor geraspte kaas wordt halfharde of harde kaas gebruikt. Door kaas te raspen krijgt hij een fijnere structuur waardoor je er beter mee kan koken. Geraspte kaas vind je gebruiksklaar in de supermarkt of kaaswinkel, maar je kan kaas ook gewoon zelf raspen. Je kiest je favoriete kaas én je bepaalt de hoeveelheid die jij nodig hebt.

Geraspte kaas: doe-het-zelf-tips

Om kaas te raspen heb je niet veel nodig. Gebruik een keukenrasp, een speciale kaasrasp of een kaasmolentje. Wrijf je rasp eerst lichtjes in met wat smaakloze olie. Zo kan je na het raspen je rasp gemakkelijk reinigen. Haal de kaas net voor het raspen uit de koelkast. Als de kaas te zacht is, is het moeilijker om ‘m te raspen.

Hoelang kun je geraspte kaas bewaren?

Kaas is een levend product. Je geraspte kaas bewaren in de koelkast is nodig om bederf en kwaliteitsverlies tegen te gaan. Doe vers geraspte kaas in een gesloten verpakking of doosje en bewaar ‘m helemaal onderaan in de koelkast. Bij voorkeur in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Zo kan je ‘m zo’n 2 dagen houden. Koop je voorverpakte geraspte kaas in de supermarkt, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Kun je geraspte kaas invriezen?

Gemalen kaas invriezen kan, maar het zorgt voor enig kwaliteitsverlies. Vries je geraspte kaas in in niet te grote hoeveelheden. Je kan zowel diepvrieszakjes als -doosjes gebruiken (noteer er het gewicht en de invriesdatum op). De kaas blijft tot 8 maanden goed in de diepvriezer. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaasfondue of kaassaus.

Tip: kook ook eens met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Probeerde je een van onze recepten met geraspte kaas?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een foto of video met #lekkervanbijons. Of heb je suggesties voor gerechten met Belgische kazen? Ook dat horen we graag.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.