Witloof jaarrond: 15 makkelijke recepten

Geniet het hele jaar van witloof met deze 15 recepten

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De winter is hét topseizoen voor witloof. Denk maar aan hespenrolletjes met witloof en kaassaus of een dampende kop witloofsoep waar je je aan kan verwarmen. Maar ook tijdens de andere seizoenen kan je smullen van deze Belgische topper. Zo geniet je bijvoorbeeld van een frisse salade met witloof in de lente of zomer. Krijg je er al honger van? Ontdek al onze recepten met witloof en ga meteen aan de slag.

Tijdens de herfst en winter: stoofpotjes en ovenschotels à volonté

Witloof met kaas en hesp is een klassieker, maar probeer ook zeker eens deze ovenschotel met witloof, kip en kaas. Of wat dacht je van een romige risotto met witloof en boschampignons? En ook een stoofpotje met witloof en konijn of kip mag niet ontbreken tijdens de koude wintermaanden.

Tijdens de lente en zomer: frisse slaatjes

Schijnt het zonnetje en wordt het al wat warmer? Bye bye ovenschotels, hallo witloofsalade met gebakken appeltjes en kaas.

Ook lekker: dit slaatje met geitenkaas. Witloof, appel en spek zijn beste vrienden die dit gerecht omtoveren tot een smaakbom. De salade, tomaat en komkommer zorgen voor frisheid terwijl het geitenkaasje deze salade helemaal afmaakt.  

En voor de veggies hebben we deze falafel met witloofsalade.

En van deze toppers geniet je jaarrond

En dan zijn er nog de recepten waar geen seizoen (of maat) op staat zoals deze overheerlijke plaattaart met witloof, wok met witloof en kip of tartiflette.

Hoe komt het dat witloof het hele jaar verkrijgbaar is?

Witloof is een wintergroente. Althans, die gedachte leeft nog bij vele mensen. Toch is dat niet helemaal waar. Grondwitloof, i.e. witloof dat in volle grond geteeld wordt, is inderdaad op z’n best van oktober tot maart. Dit witloof heeft een volle en vrij bittere smaak. Wist je trouwens dat België het enige land is dat grondwitloof kweekt? Of dat grondwitloof een erkend streekproduct is? We mogen er dus trots op zijn!

Maar ook tijdens de rest van het jaar kan je smullen van witloof uit hydrocultuur. Hierbij groeien de stronkjes in een bak stromend water en worden ze na een maand geoogst. Dit witloof heeft een iets mildere smaak.

Zomer of winter? Ovenschotel of salade?

Met witloof kan je van zomer tot winter tal van heerlijke gerechten maken. Wanneer eet jij het liefst witloof? Welk recept ga jij eens proberen? Of ken je nog andere recepten waar je geen nee tegen kan zeggen? Laat het ons weten via TwitterInstagram of Facebook met #lekkervanbijons.

Sta je graag in de keuken en probeer je vaak nieuwe recepten uit? Dan kan je ons ook volgen op PinterestYouTube, of je inschrijven op onze nieuwsbrief!