Mignonnette met spruitjes en witloof

Bevatten spruitjes meer vitamine C dan sinaasappel?

Voedingsinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Wie vitamine C zegt, denkt automatisch aan citrusvruchten, maar die kunnen niet tippen aan spruitjes van bij ons. In de winter een extra vitamine C-boost nodig? Kies dan voor een seizoensgebonden gerecht met spruiten.

Hoe gezond zijn spruitjes?

Spruitjes zijn toppers in een gezonde voeding. Ze bevatten maar liefst dubbel zoveel vitamine C als sinaasappelen (97 g versus 45 mg per 100 g). Aandachtspuntje: we eten spruiten niet rauw en tijdens het kookproces gaat er wat vitamine C verloren. Maar zelfs gekookte spruitjes bevatten nog voldoende vitamine C om met een gemiddelde groenteportie van 200 g de aanbevolen hoeveelheid vitamine C van 110 g per dag in te nemen.

Spruitjes zijn ook toppers onder de kolen. Bloemkool, savooikool en andere kolen bevatten allemaal belangrijke voedingsstoffen. Maar spruiten doen er nog een schepje bovenop. Ze bevatten meer vezels, foliumzuur, vitamine C en vitamine K dan de meeste andere kolen.

Salade de choux de Bruxelles, pomme et noisettes

‘Gezonde’ spruitjeslucht?

Spruitjes zijn zoals andere kolen familie van de brassica-groenten. Typisch aan brassica-groenten is dat ze glucosinolaten bevatten. Tijdens de bereiding worden glycosinolaten omgezet in aromatische stoffen die de typische geur en smaak van brassica-groenten en dus ook van spruiten geven. 

Vanwaar ‘gezonde’ spruitjeslucht? Er zijn aanwijzingen dat glucosinolaten bij normaal gebruik bescherming helpen bieden tegen de werking van kankerverwekkende stoffen. Hiernaar is echter nog meer onderzoek nodig. De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook ‘gezond’ geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening. Eet rustig en kauw goed.

Tip: Voorkom ‘spruitjeslucht’ in huis door een ajuin of een beetje melk mee te koken met de spruiten!

Mignonnette met spruitjes en witloof

Tip: voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.

Ga je een van onze recepten klaarmaken of heb je nog tips? Post een leuke foto of video met #lekkervanbijons op Facebook of Instagram. Benieuwd naar de laatste culinaire tips en video’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

In samenwerking met NICE

Het kenniscentrum voedingsinformatie NICE biedt wetenschappelijk onderbouwde informatie op maat van voedings- en gezondheidsprofessionals en geeft duiding bij actuele trends en inzichten rond voeding en gezondheid.