Wortelsoep gemaakt van geroosterde wortelen staat opgediend op tafel, de muntolie staat rechts naast de borden in een glaasje.

Wonderlijke wortelsoep, die maak je zo

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De wortel is een enorm veelzijdige groente. Heerlijk in puree, gestoofd of rauw, en ook ideaal om te verwerken in soep. Pure wortelsoep op zich is al lekker smaakvol, maar je kan ook heel wat andere groenten toevoegen. Volg onze tips en recepten voor wonderlijk lekkere wortelsoep!

Wortelsoep gemaakt van geroosterde wortelen staat opgediend op tafel, de muntolie staat rechts naast de borden in een glaasje.

Wortelsoep maken: het basisrecept

Ingrediënten

  • 500 g wortelen
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 1 liter bouillon
  • peper en zout
  • eventueel een aardappel, in blokjes gesneden, om de soep dikker te maken

Bereiding

  • Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Fruit eerst de ui en de knoflook in een grote soeppan en voeg daarna de wortel toe. Laat een paar minuten bakken.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat daarna op een laag vuurtje pruttelen.
  • Haal de soep van het vuur, mix goed door en kruid met peper en zout.
  • Is de soep te dun? Voeg dan blokjes aardappel toe, laat mee koken en mix daarna opnieuw.

Tip: Geef je wortelsoep een frisse toets met een schepje peterselieroom. Deze maak je zelf door 125 g crème fraîche te mengen met fijngehakte peterselie. Doe de wortelsoep eerst in kommetjes en schep dan in elke kom een lepel room. Smakelijk!

Een vegetarische minestrone met venkel, witte bonen, aardappel en verse kruiden geserveerd in een diep wit soepbord. Een vrouw met mooi rood gelakte nagels draagt het bord.

Pimp je wortelsoep

De zoete smaak van wortelen laat zich perfect combineren met andere groenten en diverse kruiden. Je hebt dan ook heel wat opties om je wortelsoep te pimpen:

  • Geef je wortelsoep een groenteboost met pompoen, paprika, prei, pastinaak, tomaten, venkel…
  • Paprika geeft je wortelsoep extra smaak. Pureer de paprika of laat enkele stukjes heel.
  • De aardse smaak van knolselder past goed in een winterse wortelsoep. Bovendien is deze combinatie extra vullend. Vind hier nog meer soeprecepten voor koude dagen.
  • Kruiden als koriander, tijm en komijn maken je wortelsoep pittiger, net zoals geraspte gember.
  • Top je wortelsoep met fijngehakte peterselie, muntolie of bieslook, lekker fris!
  • Door hun zoute smaak zijn ham en spek de perfecte garnituur voor wortelsoep. Hetzelfde geldt voor stukjes geitenkaas. Met deze afwerking krijgt je wortelsoep ook meteen een feestelijk tintje. Lees hier meer tips voor feestelijke soepen.

Tip: Voor alles wat lekker is om in onze recepten voor soep te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Wortelsoep, da’s lekker gezond

Wortelsoep is niet alleen lekker, het is ook goed voor je. Zo levert één portie wortelen van ongeveer 200 g meer dan 2,5 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Wil je jouw soep zo gezond mogelijk maken, lees dan zeker onze tips om soep lekker én gezond te maken.

Ben jij een echte soepfan? Eet je het allerliefst wortelsoep of is er een andere soep die je graag op tafel zet? Deel je ideeën en recepten met ons via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.