Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

3 redenen om vaker vis op de graat te bakken

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een stukje vis bakken in de pan is wellicht de meest gebruikte bereidingstechniek. Da’s niet verwonderlijk. Het is een gemakkelijke, snelle manier en de meeste vissoorten lenen zich ervoor. Een volledige vis op de graat bakken daarentegen is nog zo niet ingeburgerd bij de Belg. Nochtans biedt het alleen maar voordelen. Wij leggen uit waarom op de graat gebakken vis een aanrader is.

Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

Waarom vis bakken op de graat?

Elk voordeel heeft z’n nadeel, hoor je wel eens. Wel, vis op de graat bakken heeft enkel pluspunten.

1. Meer smaak

Bakken met vel en graat zorgt voor veel meer smaak in je vis. De sappen in het visvlees kunnen namelijk tijdens het garen nauwelijks of niet ontsnappen en je zal de vis dus niet snel té gaar bakken. Het knapperige velletje is trouwens een lekker extraatje. Eet je dit liever niet? Verwijder het vel dan net voor het serveren.

2. Meer sappigheid

Simpel: een filet zonder vel en graat heeft meer kans om sneller uit te drogen.

3. Meer stevigheid

Delicate vissoorten bak je met voorkeur op de graat en met het vel. Zo vermijd je dat het visvlees uit elkaar valt. Maak bij grotere vissoorten een paar inkepingen in het vel, dan zal de vis minder snel opbollen tijdens het bakken. Druk voorzichtig met een spatel op de vis mocht hij toch opbollen.

Tip: draai je vis maar 1 keer om, zo houd je hem heel. Begin met de velkant naar beneden. Gebruik een pan met dikke bodem en bak niet teveel vis tegelijkertijd. Anders riskeer je dat je pan teveel afkoelt en dat de vis zal koken in de plaats van bakken.

Deze vissen van bij ons lenen zich om op de graat te bakken

Platvissen zoals bijvoorbeeld zeetong, pladijs, schartong, tongschar, griet, bot en tarbot zijn ideaal om te bakken op de graat. Vraag aan je vishandelaar of in je supermarkt welke vis nu op z’n best is of check onze viskalender.

Onze suggestie? Kies eens voor schartong! Deze vis heeft vrij zacht en vetrijk visvlees en is een prima alternatief voor de meer gekende Noordzeetong. In Zuid-Europa is schartong erg populair, maar bij ons blijft deze vissoort een beetje ondergewaardeerd. Wil je er graag mee aan de slag, maar kan je wat inspiratie gebruiken? Bekijk hieronder onze kookvideo en probeer het recept.

Meer weten? Lees zeker ook onze basistips om vis te bakken.

Probeerde je een van onze recepten? We zijn benieuwd wat je ervan vond. Of ken je nog andere gerechten met vis van bij ons die een plaatsje op onze website verdienen? Post een foto of video via FacebookX of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!