Peren aan de boom

Fruitteler Mario, gebeten door de appel- en perenteelt

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Onze Belgische appelen en peren zijn het resultaat van echt vakmanschap. De telers zien er namelijk op toe dat enkel appelen en peren van de beste kwaliteit in de fruitrayon verschijnen. Dat doen ze op basis van kennis en ervaring die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wij spraken met Mario Vanhellemont, gepassioneerd teler van appelen en peren, die ons vertelt hoe hij lekkere, kwaliteitsvolle appelen en peren teelt. 

Perenteler Mario

Fruitteeltbedrijf Vanhellemont, kwaliteit sinds 1969

Fruitteeltbedrijf Vanhellemont ontstond in 1969 toen André Vanhellemont en Jeannine Nijs hun eerste fruitboompjes, in combinatie met aardbeien, plantten. “Appel- en perenbomen brengen niet meteen op, vandaar dat ze ook aardbeien teelden om die eerste jaren te overbruggen”, zo weet Mario Vanhellemont. Hij stapte mee in het familiebedrijf in 1994.

De 22 hectare die zijn ouders hem nalieten, wist hij uit te breiden tot 60 hectare. In totaal teelt hij daar maar liefst 13 verschillende variëteiten op, waarvan enkele nieuwe rassen. “Met een gevarieerd aanbod kunnen we ons risico spreiden”, zo vertelt Mario. "Want een eerlijke prijs krijgen voor onze oogst blijft de uitdaging in onze sector."

Ondanks die onzekerheid is Mario gepassioneerd door de appel- en perenteelt. “Als we een topproduct oogsten dat door de consument wordt gesmaakt en waar we een eerlijke prijs voor krijgen, ben ik supergelukkig!”

Pionier van een milieuvriendelijke aanpak

Fruitteeltbedrijf Vanhellemont koos al vroeg voor een duurzame aanpak en was daarmee een van die pioniers. Ze kijken eerst of de natuur ziekten en schadelijke insecten zelf kan bestrijden. Daarvoor werken ze met nuttige insecten zoals roofmijten, roofwanten en lieveheersbeestjes. Het resultaat van die aanpak mag er zijn. “Onze appels en peren zijn van een uitzonderlijke smaak en kwaliteit. Dat hebben we te danken aan ideale grond en kwaliteit.” En natuurlijk ook aan het vakmanschap van de Belgische telers. Daar mogen we allemaal best fier op zijn!

Ben jij ook zo gek op appelen en peren van bij ons?

Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

Verhaal in samenwerking met Buurtsuper. Foto's door Mies Cosemans.