Vleeskoe van het Belgisch witblauw-ras die maïs eet in de stal op boerderij Fines.

Rundveehoudster Ines Theunis: “Belgisch witblauw rundvlees is een echt topproduct”

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Bio-ingenieur Ines Theunis werd geboren in een Vlaams-Brabants familiebedrijf en keerde vlak na haar studies terug naar de stal. Vandaag is ze manager van vleesveebedrijf Fines uit Glabbeek. Ze staat in voor de zorg van 200 koeien en trekt graag de akkers in om zelf ruwvoeder te produceren voor haar runderen van het Belgisch witblauw ras. Maak kennis met Ines.

Waarom koos je voor een leven op de boerderij?

“Ik vind boerin zijn het mooiste beroep dat er is. Je moet het graag doen en dan sta je elke dag met goesting op. Ik voel heel veel liefde voor de dieren en krijg er veel van terug. Ik vind het ook heel belangrijk dat mensen weten wat ze eten. Niet iedereen kent het verhaal achter wat er op je bord ligt en hoe het daar terecht komt.”

Zorgde corona er bij jullie ook voor dat de interesse in de landbouw opnieuw groeit?

“Ja, het is tof dat er vandaag terug meer aandacht is voor wat we doen. Als boerin ben ik fier op mijn werk en ik toon het ook graag. Hier kan iedereen die wil rondwandelen en zien hoe het er aan toegaat.”

Waar kunnen we jullie vlees kopen?

“We verkopen hier op de boerderij en via een netwerk van ambachtelijke slagers waar we al jaren nauw mee samenwerken. Ze komen vaak persoonlijk kijken naar de koeien en kiezen zelf welke ze willen aankopen voor hun slagerij. De directe communicatie tussen slager en boerin is een echte meerwaarde die wij bieden.”

Belgisch witblauw runderen

Waarom kozen jullie voor Belgisch witblauw?

“Het Belgisch witblauw ras is iets waar we als Belgen trots op mogen zijn. Het is een rund dat van relatief weinig voedingsstoffen veel vlees kan produceren. Het zijn bovendien ook mooie, rustige dieren. We besteden heel veel aandacht aan hoogwaardig voedsel voor de dieren. Zo krijg je een stuk vlees dat altijd kwalitatief en smaakvol is.”

Zijn jullie bezig met duurzaamheid?

“Het is belangrijk dat je je als boer of boerin probeert in te zetten voor het milieu. Het Belgisch witblauw ras is het duurzaamste ras dat er is om vlees te produceren. We zetten in op zo duurzaam mogelijk voeder en maken gebruik van technieken om het welzijn van de dieren zo groot mogelijk te maken. We houden steeds de laatste innovaties in de gaten en kijken of ze economisch haalbaar en op termijn rendabel zijn voor het bedrijf.”

Boerin Ines

Ben jij ook fier op het lekkers van hier?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht of ingrediënt met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.