5 foodies delen de recepten van hun kerstmenu

5 foodies delen de recepten van hun kerstmenu

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Met deze tien recepten van 5 Vlaamse foodies is je kerstdiner makkelijk samen te stellen. De chefs van dienst kiezen een kerstmenu dat je eenvoudig kan klaarmaken voor grote groepen, zowel voorgerechten als hoofdgerechten. De ingrediënten zijn seizoensgebonden en van bij ons: grote klasse is dat!  

1. Macaron Manon - Manon Van Aerschot

Manon dropt meteen de S-bom (van Smaak) en zet een authentiek familierecept op tafel.

Macron Manon - Manon Van Aerschot

Voorgerecht: garnalenbisque met zure room

“Niets is lekkerder dan vers gepelde garnalen. Mijn zus en ik pelden ze vroeger om ter snelst. De garnalen kochten we rechtstreeks aan de vistrap in Oostende. Nu nog kijken we elk jaar uit naar de garnalenbisque van ons mama. Deze soep staat sowieso op de feesttafel. Heerlijk!”

Hoofdgerecht: ree-ragout met roodlof en amandelkroketjes 

“Mals en makkelijk”, twee woorden heeft Manon nodig om te overtuigen met haar ragout van ree. “Tijdens de feestdagen is het volop wildseizoen. Deze ree-ragout kan je makkelijk op voorhand klaarmaken. Het vlees smelt in de mond.” Manou combineert met een frisse mix van witloof en roodlof met daarbij warme veenbessen en amandelkroketjes. Wat een feest!

2. Een lepeltje lekkers - Annelies Vermeir

Annelies kreeg het onmogelijke voor elkaar: een klassieker beter maken zónder de magische toets van het origineel te verliezen. 

Een lepeltje lekkers - Annelies Vermeir

Voorgerecht: tomaatgarnaal in een nieuw kleedje 

“Ik houd ervan royale gerechten op tafel te zetten die feestelijk ogen, maar geen uren in de keuken vragen.” Deze tomaatgarnaal is er boenk op.

Hoofdgerecht: zeebaars met pompoenpuree en zeekraal 

Vis als hoofdgerecht is altijd een goed idee, en zeebaars is een onvervalste seizoenstopper. Twee keer prijs in één gerecht. Met pompoen surft Annelies nog net mee op de staart van het pompoenseizoen. Ideaal om een laatste keer te genieten van deze oranje kanjer. In een smeuïge puree dan nog. Dit feestrecept scoort een heerlijke hattrick.     

3. Kris Kookt - Kris Herrijgers

“Ik ga voor een wow-effect”, vertelt Kris. En hij krijgt het voor elkaar ook met zijn vinaigrette van karnemelk en druppels zelfgemaakte postelijnolie. 

Kris Kookt - Kris Herrijgers

Voorgerecht: schelvis met vinaigrette van karnemelk en posteleinolie 

Bekijk die foto: deze schelvis is duidelijk in z’n element. Goede seizoenskeuze ook schelvis, een weergaloze opener voor het kerstdiner. Meer nog, dit is ‘wow’ in het kwadraat.    

Hoofdgerecht: hinde Wellington met paddenstoelen 

Het geheim van het hoofdgerecht van Kris zit hem in de voorbereiding en die doe je gewoon op voorhand. Zo hoef je niets van de gezelligheid aan tafel te missen. Gelukkig maar, want van dit stukje wild wil je van de eerste tot de laatste hap genieten. Op de dag van het feest schuif je de schotel nog 30 minuten in de oven en daarna is het… aan tafel!

4. Cookameal - Amylia De Schepper

Deze soep van Amylia is bingo van oudjaar tot nieuwjaar en weer terug. 

Cookameal - Amylia De Schepper

Voorgerecht: gele tomatensoep met zeebaars 

Zeebaars op het kerstmenu is een geweldige keuze, zeker als er een heerlijke tomatensoep omheen zit. Reken maar dat je dit voorgerecht ook na de feestdagen nog vaak op tafel zal zetten.

Hoofdgerecht: gevuld varkenshaasje 

“Deze gevulde varkenshaas is een persoonlijke favoriet”, juicht Amylia. Heel begrijpelijk, enkel ernaar kijken, brengt je al in feeststemming. Nochtans gaat de bereiding makkelijk en vlot. Traditionele chefs kiezen Italiaanse ham, maar Vlaamse gedroogde ham is een even grote winnaar. Met dit varkenshaasje op het kerstmenu kan je maar beter genoeg porties voorzien.   

5. Koken op hakken - Stephanie Bex

Met een paar eenvoudige ingrediënten blaast Stephanie het dak eraf. 

Koken op hakken - Stephanie Bex

Voorgerecht: aardappelwafeltjes met zure room en gerookte vis 

Wie het feest opent met deze aardappelwafeltjes weet niet waar de avond zal eindigen. Een streep zure room erover, een plakje gerookte vis van een traditionele Vlaamse rokerij erbij, en het is feest tot aan het ochtendgloren.    

Hoofdgerecht: kalfsblanket met puree 

Nog, nog, nog! Stephanie weet waar het schoentje knelt en heeft een overheerlijke oplossing. Wie tijdens de feestdagen mag koken voor een grote groep zal dolgelukkig worden van haar recept voor kalfsfricassee. Dit is pure luxe om in grote hoeveelheden klaar te maken. Mag daar een flinke schep puree bij? Ja hoor, dankjewel en smakelijk!

 

Wat is jouw kerstmenu dit jaar? Laat het ons weten met #lekkervanbijons via Facebook, Instagram en Twitter.  

Kan er nog een hapje bij? Check ook onze 5 tips voor een stressvrij kerstdiner en de feestmenu’s van Lekker van bij ons: een zee van lekkers, eenmaal, tweemaal, feestmaal, indrukwekkend simpel, budgetknallers en iedereen aan tafel