Vrouw houdt een doosje eieren vast

5 veelgestelde vragen over bruine en witte eieren

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Er zijn witte en bruine eieren. Over de verschillen tussen beide soorten doen veel verhalen de ronde. Je leest wel eens dat bruine eieren gezonder en lekkerder zijn. En dat witte eieren duurzamer zouden zijn. Maar klopt dat wel? Vind hier het antwoord op 5 veelvoorkomende vragen.

Leggen enkel witte kippen witte eieren?

Het idee leeft dat enkel bruine kippen bruine eieren leggen en witte kippen witte eieren. Dat klopt niet helemaal: er zijn ook witte hennen die bruine eieren leggen. Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt bruine eieren en het andere witte eieren. Om te weten wat voor kleur ei de kip legt moet je naar het oorlelletje kijken. Is de oorlel wit van kleur, dan legt de kip witte eieren. Bij kip met een rode oorlel zijn de eieren bruin. Ook het verhaal dat het voeder van de kippen de kleur van de schaal bepaalt, klopt niet.

Scharrelkippen vrije uitloop

Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren?

Nee, witte en bruine eieren hebben dezelfde voedingswaarde. Een wit ei past dus even goed in een gezonde voeding als een bruin ei.

Waarom willen we dan toch liever bruine eieren dan witte eieren? Dat komt mogelijk door de associatie dat volkoren brood, pasta en rijst wel voedzamer zijn dan hun witte varianten. Voor eitjes geldt dit niet.

Zijn witte eieren duurzamer?

Er is geen verschil tussen witte en bruine eieren op het vlak van dierenwelzijn, maar wel als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat witte eieren iets milieuvriendelijker zijn. De kippen die ze leggen zijn in het algemeen wat kleiner en eten minder voeder. Er moet dus minder voer geproduceerd en getransporteerd worden voor eenzelfde hoeveelheid eieren. De kippen leven ook wat langer en leggen bijgevolg meer eieren.

Vrouw houdt een doosje eieren vast

Heeft een bruin ei een hardere schaal dan een wit ei?

Je hoort wel eens dat bruine eieren een dikkere schaal hebben dan witte eieren. Ook dat is niet juist. De kleur van de schaal van de eieren staat los van de hardheid. Als een schaal van een ei harder is, betekent dit dat de kip die het ei legde wellicht wat jonger is. Het is vaak zo dat oudere kippen eieren met dunnere schalen leggen. Dat geldt voor witte én bruine eieren.

Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren: hoe komt dit?

Witte eieren zijn doorgaans iets voordeliger in prijs dan bruine eieren. Dat zegt niets over de kwaliteit van de eieren of het houderijsysteem. De kippen die bruine eieren leggen, zijn iets groter en hebben dus meer voeder nodig. Die hogere voederkost wordt doorgerekend in de prijs. Bruine eieren zijn gemiddeld ook groter dan witte eieren.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze eigerechten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Probeerde je een van onze recepten? Laat het dan zeker weten via FacebookInstagram of X en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons. We zijn benieuwd naar jouw creaties!

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!