'tEendenhof

Al bijna 30 jaar vlees van eigen kweek bij ’t Eendenhof

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

In het West-Vlaamse Avekapelle vind je ’t Eendenhof. Hét adres voor vlees van eigen kweek. Willem Dewicke staat aan het roer van het bedrijf. Samen met dochter Griet, zoon Roeland en hun team geven ze elke dag het beste van zichzelf om de klanten gelukkig te maken. Hun handelsmerk? Het verse vlees, zelfgemaakte charcuterie en de korteketenverkoop.

'tEendenhof

Verse korteketenverkoop

Willem droomde altijd van een landbouwbedrijf dat niet focust op de grote massa. En zo geschiedde. Willem volgde een opleiding tot spekslager en richtte ’t Eendenhof op. Ook dochter Griet en zoon Roeland, die eveneens zijn opleiding tot spekslager voltooide, werken mee in het bedrijf. Als team hebben ze één doel: mensen vers en lokaal vlees aanbieden. En dat appreciëren de klanten. Persoonlijk klantencontact was voor Willem van groot belang en zo ontstond de hoevewinkel.

Familie Dewicke biedt rund- en varkensvlees van eigen kweek aan. Dit vlees en de versbereide charcuterie worden verkocht in de hoevewinkel en op markten. Door uitsluitend te verkopen via de korte keten weet Willem exact waar de klant naar op zoek is en dat is vers en lokaal vlees. “Ons aanbod is misschien wat kleiner dan de gemiddelde slagerij, maar we zijn geen traiteurzaak. Mensen kunnen wel eens een dagschotel vinden bij ons, maar de focus ligt nog steeds op vers vlees. Weten waar je het product koopt en wat je koopt”, gaat Willem verder. 

Hun producten en hoe deze gemaakt worden is de trots van familie Dewicke. Naast de verkoop in de hoevewinkel kan je Willem en zijn team wekelijks terugvinden op enkele (boeren)markten.

'tEendenhof

Wekelijkse markten

Je kan Willem en zijn team wekelijks op zo een zes tot zeven markten terugvinden. Voor hem een evidente keuze. “Vandaag de dag moet je niet wachten tot mensen naar jou toe komen. Door op markten te staan komen wij naar de mensen. Vier van de zeven markten zijn boerenmarkten. Dat is echt een heel dankbaar publiek. Deze mensen zijn echt op zoek naar dat lokale stukje vlees. Ze willen weten waar het vlees vandaan komt en hoe de dieren gekweekt worden. En daar doen mensen graag moeite voor”, geeft Willem aan.

Samenwerken met collega-boeren

Willem werkt ook samen met collega-boeren. “Er zijn enkele lokale hoevewinkels die onze bereidingen verkopen. Dat varieert van paté, hoofdvlees en hesp. De paté, het hoofdvlees en de rillettes verpakken we in bokaal en steriliseren we. Dat blijft zo een jaar goed. Deze verkoop draait eigenlijk wel zeer goed”, gaat Willem verder. ’t Eendenhof zelf verkoopt dan weer kip en konijn van collega-boeren.

'tEendenhof

Lage ecologische voetafdruk

Op het bedrijf is er aandacht voor milieubewuste keuzes. “We proberen onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Zo slachten we onze dieren in een klein slachthuis op maar vijf kilometer hier vandaan”, legt Willem uit. Maar ze doen meer dan dat. “Wat onze stroomvoorziening betreft, kopen wij nog heel weinig stroom aan. We werken met zonnepanelen en een windmolen. Ook het water wordt verwarmd via een zonneboiler.”

Een bezoek brengen aan ’t Eendenhof? Ontdek Hoevevlees ’t Eendenhof in Avekapelle.

'tEendenhof

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Recht van bij de boer

Benieuwd naar leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je in en ontvang de Recht van bij de boer-nieuwsbrief. 

Schrijf je hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief