Appels van Staveshof

Op stap in de biologische appel- en perenboomgaard Staveshof

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Toen Bart en Roselien amper 6 jaar geleden naast hun voltijdse jobs van start gingen met een kleine hoogstamboomgaard, hadden ze niet durven dromen dat ze vandaag een bedrijf zouden runnen van zo’n 20 hectare groot. Alles wat bij het Staveshof in Wieze (Oost-Vlaanderen) wordt geteeld is biologisch, van hun appelen en peren tot de kippen en schapen.

De zaakvoerders van Staveshof

Tussen de hoogstambomen

Het verhaal achter het Staveshof is dat van een perfecte match tussen Bart en Roselien. Tussen het middelbaar en zijn verdere studies, had Bart 3 maanden vakantie. Zoals zoveel leeftijdsgenoten, ging hij tijdens die periode bijklussen. Hij koos voor de appelpluk en genoot enorm van het werk in de buitenlucht. Niet toevallig studeerde hij enkele jaren later af als landbouweconoom. Roselien van haar kant koos er na haar hogere studies voor om te gaan doctoreren. Ze specialiseerde zich in een robuust ras van kippen.

Het koppel droomde al snel van een eigen boomgaard en in 2015 gingen ze van start met een kleine hoogstamboomgaard, waaronder vleeskippen (jawel, de soort uit het doctoraat van Roselien) komen te scharrelen en waar schapen naar hartenlust kunnen grazen.

Keuze robuuste rassen

Van bij het begin kozen Bart en Roselien voor robuuste rassen, zowel voor hun fruitbomen als voor hun dieren. In 2015 waren ze nog allebei voltijds in loondienst en dus was het belangrijk dat hun bomen en dieren tegen een stootje konden. Al snel zetten ze ook de stap naar bio. Het was een slimme keuze want door te kiezen voor bio kreeg het Staveshof meteen een kwaliteitslabel waarmee het bedrijf zich kon onderscheiden. Steeds meer mensen gingen bewust op zoek naar biologische producten en  het Staveshof bood een perfect aanbod op die stijgende vraag.

Peren plukken op Staveshof

Een nieuwe laagstamboomgaard

In 2017 kregen Bart en Roselien als bij toeval de kans om 20 hectare laagstambomen over te nemen. Plots hadden ze er dus 15 hectaren appel en 5 hectaren peer bij. Bart wordt onvermijdelijk fulltime bedrijfsleider en kreeg zoveel werk met het runnen van de boomgaard dat de schapenhouderij moest worden afgebouwd.

De appelen en peren uit de nieuwe boomgaard zijn voornamelijk Jonagold en Conférence, 2 soorten die erg geliefd zijn bij de Belgen. Het zijn echter soorten die minder geschikt zijn voor de biologische landbouw. Tijdens een regenachtig jaar zoals 2021, gaat heel wat van de opbrengst verloren. Daarom plant Bart stelselmatig nieuwe bomen die beter geschikt zijn. De Natyra is zo een appel die heel lekker smaakt, enkel door biotelers mag gebruikt worden en bovendien redelijk resistent is voor ziektes.   

Verkoop via de veiling en korte keten

Doordat het bedrijf van Bart en Roselien de afgelopen jaren zo sterk is gegroeid, is het aandeel van de verkoop via de korte keten afgenomen. De meeste appelen en peren worden verkocht via veiling BelOrta. Maar op zaterdag kan je tussen 9u en 12u30 nog steeds terecht in de hoevewinkel voor vleeskippen, lamsvlees (tijdens het seizoen), appelen, peren, sappen en producten van boeren uit de buurt. Zeker de moeite om eens persoonlijk een kijkje te gaan nemen dus!

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.