Kazen van 't Groendal

Kazen van ’t Groendal vallen in de smaak, van Roeselare tot in de ruimte

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Ons land heeft kazen van de bovenste plank. Met meer dan 300 Belgische kazen, is er voor elk wat wils. 70 procent van onze kazen wordt gemaakt in West-Vlaanderen. Naast de grotere industriële kaasmakers, zijn er meer en meer lokale ondernemers die ook heerlijke kazen produceren. Een van die producenten is kaasboerderij ’t Groendal in Roeselare. Hun kazen vielen meermaals in de prijzen. Een astronaute is zo verlekkerd op de West-Vlaamse kaas, dat ze al twee maal een portie liet overvliegen naar het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Familie Deweer-Steyaert

’t Groendal was oorspronkelijk een melkveebedrijf. Eigenaars Johan Deweer en Dominique Steyaert beslisten in 1987 om ook kaas te maken. Dat liep zo goed dat het koppel in 2017 de koeien verkochten om de aandacht volledig op de kaasmakerij te kunnen leggen. De melk wordt nu aangekocht bij lokale boeren. ’t Groendal draagt dan ook met trots het label 100% West-Vlaams.

De toekomst van ’t Groendal is verzekerd, want sinds vorig jaar is zoon Louis-Philippe mede-zaakvoerder van het bedrijf. De liefde voor kaas was er voor Louis-Philippe eentje die moest groeien. Tot zijn 15e was hij niet echt een kaasliefhebber, nu is hij al enkele jaren een gepassioneerde kaasmaker.

Sinds 2013 kaapt ’t Groendal elk jaar meerdere medailles weg op de World Cheese Awards. Waarom vallen jullie kazen in de smaak?

“Wij maken een 30-tal authentieke Belgische kazen, heel puur van smaak. Onze oudere kazen zijn zacht in de mond, ondanks hun leeftijd. We zijn ook niet bang om te experimenteren. Vorig jaar viel onze Barista in de prijzen, een halfharde kaas met in het midden een koffielaagje en uitwendig ingewreven met koffie. We hebben ook een zachte witschimmelkaas met hopscheuten, de Poperingse Keikop.

Nieuwe kazen bieden we aan in onze hoevewinkel. Op die manier kunnen we nieuwe producten uittesten bij het publiek. Als een van onze kazen dan in de prijzen valt, zijn we enorm fier. Het is een goede kwaliteitstest, een bewijs dat we goed bezig zijn.”

Hoevewinkel van 't Groendal

Merken jullie dat er meer belangstelling is voor kazen van bij ons?

“De consument is de laatste jaren chauvinistischer geworden, maar we hebben nog een hele weg af te leggen. In Frankrijk zal je bijvoorbeeld bijna uitsluitend Franse kazen vinden. Gelukkig worden er bij ons ook meer lokale kazen gekocht. De medailles op de World Cheese Awards bewijzen dat de kwaliteit van onze kazen zeer hoog is. We moeten niet onderdoen voor buitenlandse kazen.”

Jullie kaas werd vorig jaar overgevlogen naar het Internationaal ruimtestation ISS. Hoe kwamen ze bij jullie terecht?

“De Amerikaanse astronaute Shannon Walker die aan de slag was in het ISS, had onze Brokkeloud Roeselare en Oud Roeselare op haar verlanglijstje gezet. Wij exporteren die kazen al een tijdje naar de Verenigde Staten. De astronaute had de kaas ontdekt in een winkeltje in Houston. Ze is echt verlekkerd op onze kaas, want ze heeft nog een tweede keer onze kaas laten overbrengen.”

Ben jij ook fier op de kazen van hier?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video van jouw favoriete kaasmoment met #lekkervanbijons! Heb je nog suggesties voor gerechten met kazen van bij ons? Ook dat horen we graag!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.

© beelden: ‘t Groendal