Rode wijn

Waar kun je Belgische wijnen kopen?

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Neem het van ons aan: zodra je van Belgische wijn hebt geproefd, ben je verkocht. Maar waar kun je terecht als je effectief een fles Belgische wijn wilt kopen? Want dat is blijkbaar toch niet zo evident…

Op jacht naar Belgische wijn

De meeste Belgen kopen hun wijn in de supermarkt, maar dat is niet de meest evidente plaats om Belgische wijn te gaan zoeken. Je vindt er vooral wijnen die afkomstig zijn uit de grote wijnlanden zoals bijvoorbeeld Frankrijk. Vaak zijn die wijnen het resultaat van massaproductie, waardoor ze aan een heel voordelige prijs aan de man kunnen worden gebracht. Dat kan best lekker zijn, maar dergelijke wijn wordt in ons land niet gemaakt. Aangezien de meeste wijn in ons land geproduceerd wordt door kleinschalige wijnbouwers, en omdat de taksen en de kosten voor grond en personeel hier hoger liggen dan in vele andere wijnlanden, hangt daar vaak een iets hoger prijskaartje aan vast. Toch zijn er een aantal domeinen die erin slagen om een deel van hun productie in de rekken van de – soms enkel lokale – supermarkt te krijgen. Je vindt er onder andere flessen van Jerom Winery, Château Bon Baron, Chardonnay Meerdael en Domein Kluisberg.

Wijngaard Vandeurzen

Meerdere Belgen in het gamma

Belgische wijn is bij uitstek geschikt voor fijnproevers, voor de liefhebber die graag op ontdekking gaat en daarbij openstaat voor nieuwe dingen. Het lijkt dus logisch dat je daarvoor eerder terechtkunt bij de betere wijnhandels. Nochtans is het aanbod ook daar eerder beperkt, al is er stilaan beterschap merkbaar. Een aantal gerenommeerde handelaren hebben vooral de laatste jaren wijnen van één of meerdere Belgische domeinen aan hun gamma toegevoegd en zijn daar best trots op. Het zijn vaak mensen die de Belgische wijnwereld goed kennen en voortdurend proeven van de nieuwste jaargangen, waardoor ze uitstekend geplaatst zijn om je deskundig advies te geven. Hier vind je bijvoorbeeld een uitgebreide lijst van wijnhandels die meerdere Belgische wijnen op het schap hebben staan.

Vandeurzen Wijnkasteel -  wijn proeven

Rechtstreeks

De leukste manier om Belgische wijn te kopen is ongetwijfeld: bij de wijnbouwer zelf! Via zijn of haar website kom je doorgaans eenvoudigweg te weten wanneer je het domein eens kunt bezoeken. Trommel een paar vrienden op die ook wel eens een glas wijn lusten en maak een afspraak. Na een rondleiding en nadat je het verhaal achter het wijndomein hebt gehoord kun je de wijnen proeven die er gemaakt worden, en de flessen kopen die jou het meest bevallen. In de meeste gevallen kun je die meteen meenemen om er thuis verder van te genieten. Zeker als er een wijndomein bij jou in de buurt ligt (kijk bijvoorbeeld eens op deze website of dat het geval is), moet je daar als wijnliefhebber toch eens langsgaan, niet? 

Geniet met mate: vakmanschap drink je met verstand.

Proefde jij een van onze lokale wijnen?

Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons. 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

© beelden: Wijnkasteel Vandeurzen