
Week van de Friet
Translation not available
This page has not been translated for the selected language.
Frietjes van de frituur, ze zijn onlosmakelijk verbonden met onze eetcultuur. Want eerlijk, echt nergens anders ter wereld kan je zo’n lekker frietjes eten als bij ons. Bij het ruiken van frietjes van de frituur loopt het water ons in de mond. De smaak is onovertroffen en onze frietkotcultuur is uniek. Een stukje cultuur waar we terecht fier op mogen zijn.
Week van de Friet
Sinds 2000 organiseert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenwerking met de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven de Week van de Friet, een feestweek voor de frietjes van de frituur. Een week waarin we de frietjes van de frituur een hele week op een positieve manier in de schijnwerpers zetten. Met de Week van de Friet willen we iedereen laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.
Immaterieel cultureel erfgoed
Sinds 2017 is onze frietkotcultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooie erkenning voor dit unieke stukje Belgische traditie. Frituristen zijn echte vakmensen. Niemand verstaat de kunst van het perfecte frietje beter dan een friturist.
Elke frituur is uniek. Ze bestaan in allerlei vormen en je vindt ze op allerlei locaties. De benaming is vaak origineel en persoonsgebonden en frituren zijn bovendien vaak ontmoetingsplaatsen waar iedereen meer dan welkom is. Deze diversiteit moeten we collectief koesteren.
Frietjes van de frituur, wie kan eraan weerstaan?
De Vlaming alvast niet. Kwantitatief onderzoek leert ons dat 53% van de Vlamingen maandelijks naar de frituur gaat. Vrijdagavond en het weekend zijn de belangrijkste frituurmomenten en het merendeel van de Vlamingen haalt eerder frietjes af dan ze ter plaatse op te eten. De gemiddelde Vlaming bestelt eerder een kartonnen bakje, met zout op de frietjes, met een apart potje saus (met mayonaise als populairste saus) en 1 à 2 snacks (met curryworst/frikandel/lange hamburger als populairste snack).

Wist je dat
… een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?
… 80% van de Belgen vinden dat onze frietjes uniek zijn in de wereld?
… tot 67% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
… 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat?
… 68% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil?
… 53% van de Belgen al verkocht zijn als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken?
… mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?
... 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?
… 53% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet? Bij vrouwen loopt dit op tot 61%.
*Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.
Kan jij ook zo genieten van frietjes van de frituur?
Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto of video van jouw frietmoment met #lekkervanbijons.
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten!