De witte lelie

Drie generaties hoevezuivel bij De Witte Lelie

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Marc, Ingrid en dochter Loes geven elke dag het beste van zichzelf in Wiekevorst. In De Witte Lelie, een melkveebedrijf met hoevewinkel, wordt verse hoevemelk verwerkt tot lekkernijen zoals roomijs, rijstpap en plattekaas. “Het contact met de klanten geeft ons enorm veel voldoening. We zijn fier om zo’n groot gamma rechtstreeks aan de man te brengen.”  

Marc, Ingrid en Loes van De Witte Lelie

Aan de slag met melkoverschotten

De Witte Lelie begon zelf melk te verwerken toen het melkquotum werd ingevoerd. Boerderijen mochten in die tijd maar een bepaalde hoeveelheid koemelk produceren en verkopen. Grootmoeder Rosa besloot met de melkoverschotten aan de slag te gaan. “Ook mijn moeder toonde interesse in de zuivelverwerking en volgde een opleiding. Nadien ging ook ik terug naar school om desserten te leren maken”, vertelt Loes.

Het eerste hoevewinkeltje opende in 1991 zijn deuren. “Wat er in de hoevewinkel wordt verkocht? Bijna alles wat je van melk kan maken”, lacht Loes. “Je kan bij ons terecht voor plattekaas, boter, yoghurt, zuiveldesserts en roomijs. Alle producten worden gemaakt van verse hoevemelk.”

Een ijsje van De Witte Lelie

Transparantie is erg belangrijk

Momenteel worden er dagelijks ongeveer 80 koeien gemolken op het bedrijf. “Het grootste deel van het voedsel voor onze dieren, zoals maïs en gras, wordt geteeld op de boerderij”, zegt Loes. “Ook aardappelresten van een bedrijf in de buurt staan op het menu. Daar zitten soms ook frietjes bij”, lacht Loes. De koeien op het melkveebedrijf worden verzorgd door Marc. “Ze worden dagelijks twee keer gemolken in onze visgraatmelkstal", zegt Loes. “Een groot deel van onze klanten heeft al gezien hoe we werken achter de schermen. Ze weten dus perfect waar de producten vandaan komen. Transparantie is erg belangrijk voor ons.” Ook het welzijn van de koeien draagt De Witte Lelie hoog in het vaandel. “In de zomermaanden vinden we het belangrijk dat onze koeien zich kunnen uitleven op de wei.” 

De Witte Lelie

Prachtige creaties van hoeve-ijs

Het roomijs wordt bij De Witte Lelie gemaakt door moeder en dochter. “In de zomermaanden zijn er negen smaken. We hebben een aantal klassieke smaken zoals vanille, mokka en chocolade en een aantal seizoensmaken. Zo maken we in het aardbeiseizoen bijvoorbeeld aardbei-ijs met verse aardbeien.” In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het terras. “Onze speeltuin is een troef. Kinderen kunnen er rondrijden met minitractors.”

Je kan bij De Witte Lelie ook terecht voor ijspateekes, verjaardagstaarten en kerstbûches. “De creaties met hoeve-ijs zijn helemaal mijn ding”, zegt Loes trots. De taken in het atelier zijn goed verdeeld. Ingrid neemt vooral de grove melkverwerking op zich en Loes doet het fijnere werk. “Onze ijslammetjes zijn heel populair. Klanten kunnen hun lammetje naar smaak personaliseren op onze webshop.”

Zin gekregen in producten op basis van verse hoevemelk? Bezoek de hoevewinkel of de automaat.

De Witte Lelie ijslam

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Recht van bij de boer

Benieuwd naar leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je in en ontvang de Recht van bij de boer-nieuwsbrief. 

Schrijf je hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief