Kaas snijden

Kazen van bij ons, altijd van topkwaliteit

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

We hebben in ons land veel lekkere bieren. En onze chocolade is geliefd over de hele wereld. Maar ook onze kazen zijn uitmuntend. Ze zijn gegarandeerd van een onberispelijke kwaliteit. Daar zorgt een systeem van voorzorgsmaatregelen en controles voor doorheen de hele keten.

Kaas snijden

Strikt gecontroleerde melk, van gras tot glas

Het belangrijkste basisproduct voor kaas is melk. De melk moet altijd vers en van uitstekende bacteriologische kwaliteit zijn. Melk ondergaat verschillende controles voor ze verwerkt wordt.

De melk die nu gebruikt wordt voor kaas is IKM-gelabeld. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, productie en transport wordt gewaarborgd. Het lastenboek beschrijft meer dan honderd borgingspunten in acht essentiële aspecten van de melkproductiemethode. Het IKM-systeem is door de Vlaamse overheid erkend als voedselkwaliteitsbepaling.

IKM is intussen de referentienorm in de zuivelsector. Meer dan 99% van de melk geproduceerd op Vlaamse melkveebedrijven heeft een IKM-certificaat.

Kaas

Bij de kaasproductie

Bij de kaasproductie zelf gaat het om eisen over de kwaliteit van de grondstoffen, de inrichting van het bedrijf, onderhoud van de installaties, bereiding en hygiëne. Deze eisen zijn gebaseerd op het internationale kwaliteitsborgingsysteem Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP).

Meer weten over de productie van kaas? Lees hier alles over het traject van melk tot kaas.

Na de productie

Na de productie worden de kazen gecontroleerd op samenstelling (vet-, vocht- en zoutgehalte), verontreinigingen, vorm en doorsnede. Ook eigenschappen zoals smaak en geur worden getest. Met een kaasboor wordt een monster genomen om te analyseren. De luchtbelletjes moeten verdeeld zijn over de kaas, de kleur van het zuivel moet uniform zijn en het monster moet aangenaam geuren en lekker smaken.

Als de kaas aan al deze voorwaarden voldoet, mag hij naar de verkooppunten worden verdeeld. De kaas die niet voldoet aan alle kwaliteitseisen, maar toch geschikt is voor consumptie, kan verwerkt worden tot smeltkaas.

Bij aankoop en bij jou thuis

Op het verkooppunt worden kazen in optimale omstandigheden bewaard, in de koeling dus. De kazen van bij ons herken je trouwens aan het logo met de kaasstolp. Dit logo vind je vaak terug op de verpakking of op promotiemateriaal in het verkooppunt (staandertjes, pancartes, inpakpapier…).

Ook jij kan op een aantal zaken letten als je kaas aankoopt.

  • Koop verse producten zoals vlees, vis en zuivel tijdens je winkelbezoek altijd als laatste.
  • Let op de houdbaarheidsdatum. Een 'TGT' of 'te gebruiken tot'-datum mag je niet overschrijden. Een 'THT' of ‘ten minste houdbaar tot’-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit achteruit gaan, maar het product smaakt meestal nog goed. Het is nog veilig om het dan te eten. Bij twijfel (of zichtbaar bederf) consumeer het product niet.
  • Leg kaas in een thermische tas of koelbox. Bewaar je boodschappen in de koffer van je wagen, daar is het net iets frisser.
  • Stop snel bederfbare producten bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast.

Vind hier meer tips over hoe je kaas het best bewaart.

Logo Kazen van bij ons

Ook fier op de kazen van hier?

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram en post een foto of video van jouw favoriete kaas of gerecht met kaas met #lekkervanbijons. 

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.