Aardappelen van Vindevoghel

Hoeve Vindevoghel: een heel jaar rond eigen geteelde aardappelen

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Hoeve Vindevoghel is al vier generaties lang een familiaal gemengd landbouwbedrijf. Sinds 1989 staan Geert en Krista Vindevoghel aan het roer van de zaak. Samen zorgen ze voor hun runderen en telen ze tarwe, gras, voedermaïs, groenten en aardappelen. Mensen komen uit de wijde omgeving naar de hoevewinkel en de hoeveautomaat om er echte West-Vlaamse patatjes te kopen. We spraken met landbouwster Krista over de zorg voor haar boerderij, het succes van hun aardappelen en over de relatie tussen landbouw en het klimaat. 

Geert Vindevoghel

Jullie zijn vooral bekend om jullie aardappelen. Wat is er zo bijzonder aan? 

“Wij kunnen het heel jaar door aardappelen leveren omdat we meerdere aardappelsoorten telen: bloemige en vastkokende, vroege, half-vroege en late. En van elke soort planten we verschillende gezonde en kwalitatieve rassen met elk hun eigen kenmerken en voordelen. De ene patat is de andere niet. En smaken verschillen.  

De smaak van een aardappel is ongeveer 60% genetisch bepaald. De andere 40% wordt beïnvloed door de bodem, het zonlicht, de hoeveelheid water tijdens de teelt, de bemesting, het oogstmoment en de bewaring. Juist door die 40% afhankelijkheid van de omgeving en het telen, kan het zijn dat één en hetzelfde ras gedurende het seizoen bij ons tóch iets anders van smaak is dan bij een collega.”  

Wanneer oogsten jullie? 

“We oogsten onze nieuwe of vroege aardappelen, zoals Première en Annabelle, van mei tot augustus. Omdat deze nieuwe aardappelen een heel zacht en delicaat velletje hebben, oogsten we ze trouwens nog met de hand. Op die manier bewaren ze ook wat langer. Dit vraagt veel handwerk en tijd, maar de aardappelen zijn een ware lekkernij. We zijn in de wijde omgeving gekend om deze soorten.  

Daarna worden de half-vroege aardappelen geoogst, zoals de Frieslander en Anosta. Vanaf september beginnen we dan de bewaaraardappelen zoals het Bintje en Nicola te oogsten. Wanneer we oogsten hangt af van het weer. Op 10 oktober zijn we voor het laatst uitgereden om te oogsten. Het heeft wat langer geduurd dan gewoonlijk omdat het lange tijd niet geregend heeft.  

Om te oogsten moet de grond gepast nat zijn, anders gaat het moeilijk en beschadigt het de aardappelen. We bewaren onze aardappelen in een goed geïsoleerde aardappelloods die een redelijk constante temperatuur behoudt, tussen de 8 en 12 graden. Op die manier kunnen de mensen tot ongeveer in juli van het volgende jaar genieten van onze bewaaraardappelen. Tegen dan is de nieuwe aardappeloogst alweer goed bezig!” 

Aardappel Vindevoghel

Doen jullie enkel thuisverkoop? 

“We verkopen het meeste van onze opbrengst via thuisverkoop omdat we dan zeker zijn dat we een eerlijke prijs krijgen voor onze aardappelen. Pas als we echt een uitzonderlijk goede oogst hebben, verkopen we aan de industrie. De laatste drie jaar was de oogst niet goed genoeg door het verrassende klimaat. Je kan nooit voorspellen hoe groot de oogst zal zijn, maar door de extreme droogte van de laatste jaren hebben we veel minder aardappelen kunnen oogsten dan we zelf gehoopt hadden.” 

Wat maakt het de moeite waard om te blijven boeren? 

“Wij streven er, net zoals de overgrote meerderheid van onze collega’s, naar duurzaam, gezond, kwalitatief en smaakvol voedsel te produceren met respect voor mens en milieu. We doen bovendien enorm ons best om aan alles te voldoen wat ons opgelegd wordt. We krijgen veel complimenten over de kwaliteit van onze aardappelen. We verkopen ze vooral lokaal en in verschillende gewichten via onze hoevewinkel en onze automaat. De klanten kunnen ons dus aan het werk zien. Ze weten dat ze een goed streekproduct kopen.  Ik ben er trots op dat ik met onze producten hun volste vertrouwen geniet.” 

Verse aardappelen van hoeve Vindevoghel? Ontdek het verkooppunt

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.