Wintershoeve koeien

Wintershoeve: familiebedrijf met een passie voor hoeve-ijs

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Hittegolf of regenbui, een ijsje smaakt altijd. En al zeker als het gemaakt wordt met verse hoevemelk, zoals het roomijs van de Wintershoeve in het Limburgse Paal. Het melkveebedrijf met hoevewinkel wordt uitgebaat door Dirk Claes, vrouw Franka Heyvaert en dochter Tinne. Naast roomijs, kan je er terecht voor andere huisgemaakte lekkernijen zoals rijstpap, chocomousse, pannenkoeken en yoghurt.

Zaakvoerders De Winterhoeve

Specialiteit van het huis

In 1999 nam Dirk het melkveebedrijf met een 40-tal melkkoeien over van zijn vader. Dat bleek onvoldoende voor een leefbaar inkomen en dus ging Dirk op zoek naar een bijkomende activiteit. Het oorspronkelijke plan was om aan melkvee en akkerbouw te doen, maar dat plan viel in het water. De gemeentegrond die hij wilde bewerken, zou een nieuwe bestemming krijgen als golfterrein. Gelukkig bleef Dirk niet bij de pakken zitten en besliste hij om roomijs te gaan maken, een keuze die hij zich nog geen moment beklaagd heeft. Hij kocht een ijsmachine en begon in de garage van zijn woonhuis met het maken van artisanale ijsjes. Dat bleek meteen een groot succes! In 2003 deed Dirk een aanvraag voor een jongveestal en een verwerkingsruimte. Momenteel telt de Wintershoeve een 60-tal koeien, die dagelijks worden gemolken. Het familiebedrijf breidde ook uit met een hoevewinkel, een eetruimte voor 60 personen en een terras.

Met 24 smaken in de scheptoog, is er voor elk wat wils. Aan nieuwe smaken waagt Dirk zich niet, want dan zijn er gegarandeerd klanten die hun favoriete ijssmaak missen. Ook tijdens feestdagen kan je in de hoeve in Paal genieten van een lekker ijsje. En voor communies maken Dirk en Franka een echte klassieker, het ijslammetje.

De Wintershoeve ijs

Broodje rundsvlees

Ben je niet zo’n zoetebek? Dan kan je in de Wintershoeve ook terecht voor een weideburger. Dit idee kreeg Dirk tijdens een vakantie naar Zeeland. Een plaatselijke boer slachtte er zelf koeien en vermaalde het vlees tot een smakelijke rundsburger. Na overleg met het voedselagentschap, maakt Dirk sinds een aantal jaren een eigen versie van de weideburger. De hamburger met verse groentjes wordt gemaakt met 100% rundsvlees van de eigen koeien. In 2017 namen ze ook een kaaswinkel in de buurt over, zodat ze ook harde kazen kunnen aanbieden. Die maken ze niet zelf, maar worden geproduceerd in De Ruurhoeve, een biologische kaasboerderij net over de Nederlandse grens.

Korte keten van bij het begin

In 1999 was het nog heel ongewoon om hoeve-ijs aan te bieden op de boerderij. Toch blikt Dirk tevreden terug op zijn keuze om aan thuisverkoop te doen. Het zorgde voor een stabiel inkomen en vrouw Franka kon haar job in een grootkeuken opzeggen om aan de slag te gaan in de hoevewinkel. En ook het persoonlijke contact met de klanten is voor Franka een belangrijk pluspunt.

Dirk Claes van de Wintershoeve

Toekomst

Nu de derde generatie aan de slag is in de Wintershoeve, is de toekomst verzekerd. Tinne en haar vriend zijn van plan om de melkveetak van het bedrijf over te nemen. Maar plannen om uit te breiden, zijn er voorlopig niet. Dirk en Franka gaan heel graag verder met het bereiden van hoeve-ijs en alles wat daarbij hoort. Het lekkerste roomijs maken van Paal en omstreken, dat blijft hun doel.

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.