Mechelse koekoek, Belgische pickels, Oude Geuze

Proefritje Vlaams-Brabant: ontdek de lekkerste streekproducten

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Met bijna 3.500 km aan wandelwegen is Vlaams-Brabant de ideale wandelbestemming. Of je nu een uitstap plant naar het Hageland, de Groene Gordel of provinciehoofdstad Leuven, er valt altijd wel een heerlijk streekproduct te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en kom mee op culinaire reis door Vlaams-Brabant.

Brussels en Brabants grondwitloof

Nog tot eind april kan je proeven van een echte Belgische klassieker én Vlaams-Brabantse trots, het grondwitloof. Nergens anders ter wereld wordt grondwitloof geteeld. Breng een bezoek aan een lokale teler om jouw portie ‘witte goud’ aan te kopen.

De teelt van grondwitloof in Brussel is zo goed als verdwenen, toch bestaat Brussels grondwitloof nog steeds. De naam refereert naar de manier waarop de groente wordt geteeld. Bij Brussels grondwitloof worden de zaden door de teler zelf gekweekt, Brabants grondwitloof mag geteeld worden uit zaden aangekocht bij zaadfirma’s.

Brabants grondwitloof

Oude Geuze

Op zoek naar een dorstlesser met een eeuwenoude traditie? Bij brouwerij 3 Fonteinen in Beersel en brouwerij De Troch in Wambeek wordt nog steeds Oude Geuze gebrouwen. Een uniek biertje, want als enige soort in de wereld ontstaat het door een spontane gisting. Oude Geuze is een mengsel van lambieksoorten, waarvan de oudste minstens drie jaar moet zijn gerijpt op houten vaten. Het resultaat is een zurig bier met een complexe smaak.

Kaastaart uit de Druivenstreek

Ook zoetekauwen worden in Vlaams-Brabant in de watten gelegd. Een specialiteit van lokale bakkers in de Druivenstreek, is de kaastaart. Al generaties lang vind je dit smeuïge gebak in en rond Hoeilaart, Overijse en Huldenberg. De taart werd vroeger door huisvrouwen bereid en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht. Kaastaart uit de druivenstreek wordt op smaak gebracht met appelcompote en platte kaas. Een heerlijk zoet dessert met een fris kantje.

Cervela

De cervela is een geliefde frietkotklassieker. De malse worst gaat al mee sinds de 16e eeuw. In Zemst verwerkt Slagerij Ceulemans-Dirix varkensvlees, paardenvlees en restjes charcuterie tot een traditionele roodgekleurde cervela, volgens het originele recept uit de jaren vijftig. Zowel koud als warm een echte lekkernij.

Cervela

Uiterzure

Een lekker streekproduct voor op de boterham, vind je in het Hageland. Vroeger had zowat elke beenhouwer in de regio een eigen recept voor uiterzure. Van koelkasten was toen nog geen sprake. Om vlees langer te kunnen bewaren, werd het gezouten of in zuur opgelegd. De vleesstukjes worden gemengd met tomaat, ajuin, peterselie en een lichte dressing. Ook vandaag nog smaakt dit streekproduct heerlijk als broodbeleg, op een toast als aperitiefhapje of als vleessalade bij een koude schotel.

Streekproducten: Vlaams culinair erfgoed om te koesteren

Om de traditionele Vlaamse streekproducten te erkennen én herkenbaar te maken voor de consument werd het label STREEKPRODUCT.be in het leven geroepen. Van appeltaart uit Aarschot tot zwarte pens uit Halle, er vallen nog veel meer lokale lekkernijen te ontdekken in Vlaams-Brabant. Ontdek alle erkende streekproducten uit de regio.

Wat is jouw favoriete streekproduct? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Het logo van streekproduct.be met het gouden hartje in het midden.