De Nutri-Score: gezond inkopen doen was nog nooit zo gemakkelijk

De Nutri-Score: gezond inkopen doen was nog nooit zo gemakkelijk

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Probeer jij zo bewust mogelijk inkopen te doen? Dan kan de ‘Nutri-Score’ op verpakkingen jou hiermee helpen. Dit label, dat vorig jaar gelanceerd werd in België, toont op een eenvoudige manier aan of wat je koopt een hoge of lage voedingswaarde heeft. Benieuwd? Kom hier alles te weten over de Nutri-Score!

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat je in een oogopslag vertelt of een voedingsmiddel deel uitmaakt van een evenwichtige voeding. Je kan de Nutri-Score terugvinden op het etiket van voorverpakte voedingsmiddelen. In tegenstelling tot voedingsinformatie zoals de voedingswaarde, de ingrediëntenlijst en de houdbaarheidsdatum, is de Nutri-Score geen wettelijke verplichting. 

Met de Nutri-Score vergelijk je eenvoudig voedingsmiddelen binnen dezelfde voedingsgroep. Zo onderscheid je bijvoorbeeld gemakkelijk de vezelrijke granen van de witte granen.  Of ben je op zoek naar een een voedzaam ontbijt? Dan kan de Nutri-Score een hulp zijn.  De score toont je onmiddellijk het verschil tussen gesuikerde en ongesuikerde ontbijtgranen. Een doosje kerstomaten vergelijken met een pak kaas heeft weinig zin omdat de samenstellingen van deze voedingsmiddelen te hard verschillen.

De Nutri-Score visualiseert de voedingswaarde van producten aan de hand van vijf kleuren (donkergroen tot rood) en vijf letters (A tot E). Een (donker)groene kleur met letter A of B is de betere keuze en wijst op een betere voedingswaarde. Een rode kleur of de letter E heeft een minder goede voedingswaarde. Het is de minder goede keuze.

Bij de scorebepaling worden zowel positieve eigenschappen (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten per 100 g of 100 ml) als minder positieve eigenschappen (energie, verzadigde vetten, suikers en zout per 100 g of 100 ml) van het product in rekening gebracht. Zo zal een voedingsmiddel dat veel vezels, weinig energie en een hoog gehalte aan groenten bevat beter scoren dan een energierijk voedingsmiddel met weinig vezels en amper groenten.

Nutriscore

‘JA’ tegen A en ‘NEE’ tegen E?

Hoewel voedingsmiddelen met score A of B de voorkeur genieten, betekent dit niet automatisch dat je er onbeperkt van mag eten. Zo scoren noten bijvoorbeeld donkergroen, maar volstaat het om dagelijks een handje noten te eten. Een rood label staat dan weer niet gelijk aan een verbodsteken. Het geeft wel aan dat je het product best niet te vaak en niet te veel eet.

Variëren met A

Kies je uitsluitend voedingsmiddelen met een A-score? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je voldoende varieert. Een maaltijd met alleen groenten levert je misschien wel een A-score op, maar beantwoordt niet aan een evenwichtige en volwaardige maaltijd. Combineer groenten met een aardappel met het A-label en een stukje vlees of vis met hetzelfde label. Dan scoren zowel je afzonderlijke producten als de volledige maaltijd goed.

Ook vlees, vis en eieren behalen een (donker)groene Nutri-Score

Vlees, vis en eieren scoren vers en onbewerkt (donker)groen. Bevat het van nature meer (verzadigd) vet of wordt er vet en/of zout aan toegevoegd zoals in bereidingen en vlees- of viswaren, dan scoort het minder goed.

Zo nutriscoor je beter:

  • Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten zoals een varkenshaasje, rosbiefkipfilet of een konijnenbout. Zowel vette als magere vis heeft een (donker)groene Nutri-Score.
  • Vlees of vis als beleg op de boterham? Dat kan perfect. Gril of kook vlees of vis en snijd in dunne reepjes. Beleg je boterham en vul aan met rauwkost.
  • Maak je eigen vlees-, vis- of eiersalade. Snijd gekookte of gebakken vers vlees, vis of ei in fijne reepjes. Voeg natuuryoghurt en kruiden toe. Wil je graag extra scoren? Doe er wat groenten zoals kerstomaatjes of komkommer in. Lenteslaatjes, here we come!

Varieer binnen verschillende vlees- en vissoorten en wissel af met een eitje of peulvruchten. Hou rekening met de juiste (pro)portie: een portie vlees of vis ter grootte van je handpalm is voldoende. 

Nutri-Score in een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon bereik je door evenwichtig en gevarieerd te eten volgens de principes van de voedingsdriehoek. Kies je naast voedingsmiddelen met een (donker)groen label ook voor de juiste verhouding en hoeveelheden, dan scoor je nog beter. Voeg daar nog wat extra variatie aan toe, dan zit je helemaal goed. 

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Let jij op de nutriscore? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!