Twee witte stoofpotjes sttaan op een witte houten tafel en zijn gevuld met traag gegaard rundsvlees. De stoofpot is afgedekt met een laagje van aardappelschijfjes. De gratin is mooi goudgeel gebakken. Er staat een pepermolen langsheen de kookpotten, servette en grote lepel.

Gratin dauphinois maken doe je zó

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Gratin dauphinois of aardappelgratin is ongetwijfeld de koning onder de gratins. Een ovenschotel vol aardappelschijfjes die je gaart in een kruidig room-melkmengsel en afwerkt met geraspte kaas… Zeg nu zelf, met gratin dauphinois is het altijd feest! Met onze tips en recepten leer je hoe je zelf een overheerlijke aardappelgratin maakt.

Twee witte stoofpotjes sttaan op een witte houten tafel en zijn gevuld met traag gegaard rundsvlees. De stoofpot is afgedekt met een laagje van aardappelschijfjes. De gratin is mooi goudgeel gebakken. Er staat een pepermolen langsheen de kookpotten, servette en grote lepel.

6 tips voor de perfecte aardappelgratin

Welke aardappelen gebruik je voor gratin? Waarop moet je letten als je aardappelgratin in de oven maakt? Wij helpen je op weg!

  • Voor gratin gebruik je best vastkokende aardappelen zoals Charlotte, Jazzy of Nicola. Deze behouden namelijk hun vorm tijdens het garen. Spoel je aardappelen of aardappelschijfjes niet af, want zo verwijder je het zetmeel. Het zetmeel zorgt er namelijk voor dat de schijfjes aan elkaar gaan kleven. Zo verkrijg je een stevige aardappelgratin.
  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes, maar hou rekening met de gaartijd. Hoe dunner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn. Dikkere schijfjes hebben dan weer meer tijd nodig. Blijf bij het vullen van je ovenschotel tot zo’n 2 centimeter onder de rand. Prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Voel je geen weerstand meer bij het prikken, dan zijn de aardappelen gaar.
  • Hoewel het oorspronkelijke recept voor gratin dauphinois eigenlijk geen gemalen kaas bevat, is kaas een heel graag geziene gast geworden in dit gerecht. En terecht! Experimenteer zeker ook eens met verschillende soorten kaas van bij ons. Hou je van wat pit? Ga dan voor een oude kaas zoals Brugge Oud of Brokkeloud Roeselare die goed afsmaakt. Liever iets subtiels? Dan is een kaas met een zachte smaak meer iets voor jou.
  • Gratin maken kan perfect alleen met room (gebruik bij voorkeur volle room met een vetgehalte van minstens 30%). Wil je een lichtere versie maken, dan kan je een deel van de room vervangen door melk.
  • Zet de temperatuur van je oven zeker niet te hoog. Door een te hoge temperatuur wordt de bovenkant van de aardappelgratin te snel bruin terwijl de aardappelen nog niet gaar zijn. Merk je toch dat de bovenkant al bruin genoeg is, maar de gratin nog een tijdje in de oven moet? Dek de schotel dan af met aluminiumfolie en laat hem zo verder garen.
  • Vergeet zeker niet om tussen de verschillende aardappellagen rijkelijk te kruiden. Dit is bepalend voor de smaak van je gerecht.

Gratin dauphinois maken, stap voor stap

Wil je zelf aan de slag? Gratin maken was nog nooit zo makkelijk met ons basisrecept en handige kookvideo voor gratin dauphinois. Succes!

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Ken jij nog een recept voor aardappelgratin?

Of ging je aan de slag met onze tips en gerechten met aardappelgratin? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.