Ontdek de keuze van biersommelier Sofie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Sofie Vanrafelghem is biersommelier. Overal ter wereld maakt ze mensen enthousiast voor de uitgesproken kwaliteiten van onze Belgische bieren. Daarvoor werpt ze twee onweerstaanbare wapens in de strijd: een bruisende kennis en sloten enthousiasme.

“Belgisch bier is een sterk merk met een enorme diversiteit en kwaliteit. We mogen onze bieren gerust op dezelfde manier behandelen als de Fransen hun wijn. Ons bier maakt echt deel uit van een hoogstaande gastronomie.”

Wat doet een biersommelier precies? “Ik help restaurants bij hun foodpairing en bij het samenstellen van een bierkaart op het niveau van de wijnkaart. Daarbij gaat het niet over het opsommen van 200 bieren, maar over het zoeken naar een uitgebalanceerde kaart waarin alle stijlen aan bod komen en de combinaties met het menu subliem zijn.”

“Wist je dat koken met bier zijn oorsprong in Vlaanderen vindt? Yep, met voorop natuurlijk de klassiekers konijn en stoverij.” 

Sofie Vanrafelghem

Koken met bier, heb je tips voor ons?

“Over stoverij heerst een hardnekkig misverstand. Je zou het enkel met donker bier mogen maken. Dat is niet zo. Je moet een bier met body kiezen rekening houdend met de bereidingswijze. Voor de ene stoofschotel kies je bijvoorbeeld een Westmalle dubbel, maar voor de andere is een tripel beter. Proeven is de boodschap.”

“Nog zoiets, bij mosselen voegen mensen steevast witte wijn toe, maar je moet het eens met bier proberen. Dat is ongelofelijk lekker. Kies een blond bier met een lichte bitterheid. Een Belgische blonde dus, Averbode bijvoorbeeld of een Affligem blond. 

Mogen we je favorieten kennen?

“Hmm, dat is een moeilijke. Er zijn zoveel stijlen. Laat me even denken. Oké, voor het aperitief kies ik een Oude Geuze, een krachtig biertje. Ideaal om de maaltijd te openen. Als er frietjes met mayonaise zijn, doe me dan maar een gewone pils. Dat werkt supergoed, hé. Al zal ik in de lente sneller kiezen voor een frisse saison of een witbier.”

Meer weten over Sofie Vanrafelghem?

Volg haar op Facebook, Instagram en Twitter.

Credit foto Sofie Vanrafelghem: Steven Richardson Photography