Royal belgian caviar - smaken

5 weetjes over Belgische kaviaar

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Mag het eens wat meer zijn op je bord? Dan is kaviaar het ideale product om mee uit te pakken. En die hoeft helemaal niet van ver te komen. Royal Belgian Caviar bracht in 2002 als eerste en enige producent Belgische kaviaar op de markt. Wij verzamelden 5 verrassende weetjes over ‘het zwarte goud’.

Cedric Paquet - Royal belgian caviar

1. Het duurt minstens 5 jaar voor kaviaar kan geoogst worden.

“Het oogsten van kaviaar is een arbeidsintensief proces,” vertelt Cédric Paquet (39), commercial manager bij Royal Belgian Caviar. “Kaviaar bestaat uit onbevruchte eitjes van de steur. Het verhaal van de Belgische kaviaar begint in Turnhout, waar de steuren geboren worden. Na een half jaar, worden de jonge steuren met een speciaal transport naar het aquacultuurcentrum in Moeskroen gebracht. Afhankelijk van de steursoort, verblijven ze daar tussen de 5 en 18 jaar. Bij de vrouwelijke steuren doen we een echografie, om de groei van de eitjes op te volgen. De laatste fase van het kweekproces, is de purificatie. De vissen worden 4 tot 8 weken in gekoeld, zuiver water geplaatst. De oogst van de kaviaar gebeurt met de hand in Turnhout.”

Steur - Royal Belgian Caviar

2. Kaviaar is altijd afkomstig uit aquacultuur.

“De steur is een beschermde diersoort en mag niet meer in het wild gevangen worden,” vertelt Cédric. “Daarom is kaviaar altijd afkomstig uit aquacultuur, ook in landen als Rusland of China, de grootste kaviaarproducent ter wereld.”

Vandaag vind je in België slechts een handvol producenten van aquacultuurproducten. Zij kweken wieren, vis, schaal- en schelpdieren in vijvers en bassins. Naast aquacultuur op land (in zoetwater), heb je ook de mariene aquacultuur (of maricultuur), waarbij het kweken plaatsvindt in zee. Aquacultuur speelt een belangrijke rol bij het versterken van visbestanden in het wild en de vis hoeft niet geïmporteerd te worden uit verre landen. Dat is goed nieuws, als je weet dat ons land bijna 200.000 ton vis per jaar importeert.

3. België produceert 10 ton kaviaar per jaar.

“In het begin produceerde Royal Belgian Caviar 150 kilo kaviaar, vandaag is dat bijna 10 ton per jaar. Het is een 100% Belgisch product. Ook de steurvoeding komt van eigen bodem. Dat is echt uniek, wij zijn de enige kaviaarproducent ter wereld die ook zelf de voeding voor de vissen vervaardigen.”

De vraag naar het luxeproduct blijft wereldwijd stijgen. Daarom gaat een deel van de Belgische kaviaar naar het buitenland. “Maar ook in ons land weet men de delicatesse te waarderen. Topchefs zoals Peter Goossens en Gert De Mangeleer gebruiken Belgische kaviaar in hun keuken. En ook foodies gaan er graag mee aan de slag. We hebben potjes vanaf 10 gram, ideaal om kennis te maken met kaviaar.”

4. Er bestaat ook witte kaviaar.

Belgische kaviaar is verkrijgbaar in 5 soorten, afhankelijk van de steursoort. Ze hebben elk een eigen smaak en ook de dikte van de eitjes verschilt. De albinosteur levert een kaviaar op met een parelachtige kleur en een boterachtige en ziltige smaak.

“Hoe langer je moet wachten om de eitjes te oogsten, hoe duurder de kaviaar. Op de eitjes van de belugasteur is het achttien jaar wachten. Dat betekent dat je de steur al die tijd moet onderhouden. Dat verklaart de prijs,” aldus Cédric.

Pomme de terre « Moscovite »

5. Een gerecht met kaviaar houd je best zo puur mogelijk.

De aroma’s en smaak van kaviaar komen optimaal tot recht in een eenvoudige bereiding. “Serveer kaviaar bijvoorbeeld met een stukje brood,” raadt Cédric aan. Je tilt een makkelijk te bereiden pureeaardappel naar een hoger niveau door kaviaar toe te voegen. Maak de puree klaar met goede boter en een beetje groene kruiden. Of ga voor een ‘pomme moscovite’, een klassieker met kaviaar. Nog zo’n klassieker is een blini – een boekweitpannenkoek – met zure room en kaviaar. Zorg ervoor dat je de kaviaar altijd koel serveert. Bij een warme bereiding, serveer je kaviaar best apart.”

Ging jij al aan de slag met kaviaar van bij ons?

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

 

© beelden: Royal Belgian Caviar