Streekproducten Oost-Vlaanderen

Proefritje Oost-Vlaanderen: 5 streekproducten die je in huis moet halen

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Kriebelt het om er even tussenuit te knijpen? Oost-Vlaanderen is de ideale uitvalsbasis voor een uitstap in eigen land. Ga je voor een culturele trip in Gent, een wandeling door de bossen van het Meetjesland of een pittige fietsrit in de Vlaamse Ardennen? Wat je ook kiest, wij zorgen ervoor dat je zintuigen verwend worden. Deze 5 Oost-Vlaamse streekproducten moet je zeker eens proberen.

Reynaertgebak

Zin in iets zoet? In Sint-Niklaas vind je een bijzonder streekgebak met de smaak van amandelen, ananas, marsepein en Grand Marnier. Het gebak bestaat al 50 jaar en was in de jaren 1970 en 1980 enorm populair in de regio. Vandaag is het Reynaertgebak slechts bij een aantal bakkers verkrijgbaar.

Het gebak wordt ook gewaardeerd door onze koninklijke familie. Op het verlovingsfeest van koning Filip en koningin Mathilde konden gasten smullen van een stukje Reynaertgebak. Hoog tijd om dit koninklijke dessert eens uit te proberen!

Reynaertgebak

Moese patat

De Moese patat is niet zomaar een aardappel. Deze vroege aardappel uit Moerzeke is herkenbaar aan zijn dunne schil en goudgele kleur. Bij een zachte winter, wordt de Moese patat al midden april gerooid. Omdat hij geteeld wordt in de zware kleigrond dichtbij de Schelde, heeft hij een bijzondere smaak. De planten zijn er beter beschut tegen vorst, vandaar dat ze zo vroeg gegeten kunnen worden.

Kijk je elk jaar reikhalzend uit naar de eerste vroege aardappelen? Dan moet je bij Agra Claessens in Moerzeke zijn. Je koopt je kilootje Moese patat op de boerderij. Dit streekproduct is beschikbaar tot begin augustus.

Droge ringworst uit het Meetjesland

Een droge ringworst is de ideale snack voor een hongertje tussendoor. Het Meetjesland staat bekend om z’n droge ringworsten met grove structuur gemaakt van puur varkensvlees. Bij slagerij Tom in Maldegem-Donk vraag je naar een Meetjeslander, een authentieke droge worst gemaakt volgens het recept van vader André.

Bij slagerij Vermeulen vind je ze onder de naam ‘Sleinse kost’. Slager Filip werkt alleen met het zuiverste vlees en voegt geen bewaarmiddelen toe. Een heerlijke hap bij een verfrissend streekbiertje.

Ringworst meetjesland

Hopjenever uit het Waasland

Jenever doet vooral aan kerstmarkten denken. Maar hopjenever uit het Waasland is een ware delicatesse. Deze bijzondere jenever heeft een zuivere en zachte smaak. Bij brouwerij Verhofstede in Nieuwkerken-Waas wordt sinds 1885 gebrouwen, eerst bieren van hoge gisting maar vanaf de jaren ‘60 ook jenevers en likeuren.

Hopjenever uit het Waasland wordt gemaakt volgens een oud familierecept op basis van wilde hop, die op het erf wordt geoogst. Aan het hopextract wordt graanalcohol toegevoegd. Deze hopjenever is een vaste waarde in de streek. Lust jij wel een borreltje? De hopjenever is beschikbaar in een glazen fles of een klassieke aarden kruik.

Gentse azalea

Een leuk aandenken aan jouw uitstap naar Oost-Vlaanderen is de Gentse azalea. Het is een kamerplant met weelderige bloemen, beschikbaar in zo’n 150 variëteiten. De Gentse azalea komt oorspronkelijk uit China, Taiwan en Japan en werd naar ons land gebracht in de 18e eeuw.

In 2010 werd de Gentse azalea uitgeroepen tot Europees streekproduct. Het is daarmee het eerste sierteeltproduct binnen de EU dat dit kwaliteitslabel kreeg. Enkel azalea’s die in Oost-Vlaanderen worden gekweekt en aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, mogen verkocht worden als ‘Gentse azalea’. Zo’n fleurige kamerplant is ideaal om je interieur van een streepje groen te voorzien of om cadeau te doen.

Valentijn met Gentse azalea

Streekproducten: Vlaams culinair erfgoed om te koesteren

Aalsterse vlaai, hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen, Dendermondse paardenworsten: in Oost-Vlaanderen kan je heel wat lokale lekkernijen ontdekken. Om de traditionele Vlaamse streekproducten te erkennen én herkenbaar te maken, werd het label STREEKPRODUCT.be in het leven geroepen. Bekijk het volledige overzicht van erkende streekproducten uit de regio.

Welk streekproduct heb jij al eens uitgeprobeerd? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief

Het logo van streekproduct.be met het gouden hartje in het midden.