Hedendaags recept met konijn? Check. De bouten worden gepresenteerd met gegrilde wortellen uit de oven en een parelcouscoussalade die rijk is aangevuld met groenten.

Van jong tot oud: zo smult iedereen van een konijnenbout

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Konijnenbouten zijn ideaal om er een heerlijk stoofpotje mee te bereiden. Ook in een ovengerecht en op de barbecue is zo’n bout super. Heb je een recept voor konijnenbouten met pruimen nodig? Dat hebben we! Liever een verrassend gerecht met pulled rabbit of een ratatouille? Komt in orde!

Konijnenbouten: het magerste stukje

Konijn is een veelzijdig stukje vlees en het past bovendien prima in een gezonde voeding. Zo’n stukje konijn levert veel voedingsstoffen voor relatief weinig calorieën. Een portie van 100 g levert gemiddeld zo’n 145 kcal en bevat gemiddeld 8 g vet per 100 g. Een konijnenbout levert het magerste vlees (ongeveer 4 g vet en 120 kcal per 100 g). Meer weten? Stil hier je honger naar meer voedingsinformatie over konijn.

Tip: ga je konijnenbouten kopen, let dan op de verpakking op de herkomstvermelding of de benaming ‘parkkonijn’. Zo ben je zeker dat het om konijn van bij ons gaat.

Hedendaags recept met konijn? Check. De bouten worden gepresenteerd met gegrilde wortellen uit de oven en een parelcouscoussalade die rijk is aangevuld met groenten.

Hoe konijnenbouten klaarmaken?

Wil je een konijnenbout braden, stoven of bakken? We zetten hier enkele tips en trucs op een rij.

Een konijnenbout in de oven bereiden

Voor een perfect gebraden konijnenbout hou je deze stappen in het achterhoofd.

  • Haal het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast. Te koud vlees spant zich namelijk op tijdens het bakken en het doet de temperatuur in de pan te hard dalen. Kruid pas op het allerlaatste moment.
  • Korst het vlees vooraf even aan in de pan. Dat zorgt voor extra smaak.
  • Pas het formaat van de braadpan of ovenschotel aan in functie van de hoeveelheid vlees (en de andere ingrediënten). Voeg wat extra vetstof toe vlak voor je de konijnenbouten in de oven schuift of leg er de groenten en eventueel aardappelen rond. Die voorkomen dat het vet verbrandt en ze zorgen voor extra smaak en aroma.
  • Bij hoge temperaturen is het belangrijk om het vlees regelmatig te overgieten met het braadvocht. Zo rem je de garing wat af en voorkom je een te harde korst.
Konijn met caponata en krieltjes

Hoe een konijnenbout stoven?

Bij stoven gaar je de konijnenbouten in de oven of de pan in een vloeistof (bijvoorbeeld een fond, bier…) met groenten en kruiden. Tip: de bereiding mag niet koken; hou de temperatuur best rond de 80° C. Let erop dat je bereiding volledig onderstaat met vloeistof.

  • Haal het vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast.
  • Kruid de konijnenbouten en bak ze even aan in vetstof op een hoog vuur.
  • Bevochtig het vlees met fond, bier of wijn zodat het vlees onderstaat. Voeg rauwe of halfgare groenten toe. Voeg een kruidentuiltje (met bijvoorbeeld laurier, tijm en peterseliestengels) toe.
  • Laat een uurtje rustig pruttelen onder deksel. Zodra het vlees gaar is of als je het vlees met een vork van het been kunt trekken, haal je de pot van het vuur of uit de oven.
  • Laat de stoofpot even rusten voor je hem opdient.

Tip: maak zeker ons recept voor ratatouille met gestoofde konijnenbout eens klaar.

Een konijnenbout bakken: waarop letten?

  • Gebruik een pan met een dikke bodem.
  • Haal de konijnenbouten even op voorhand uit de koelkast.
  • Kies het formaat van je pan in functie van de hoeveelheid vlees. Als de pan te groot is, kan de vetstof rond het vlees verbranden.
  • Kruiden doe je vooraf. Doe het wel pas net voor je het vlees in de pan doet, want zout trekt het vocht uit vlees.
  • Laat de konijnenbouten goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag het vuur na het aankleuren. Zo vermijd je dat de buitenkant aanbrandt en te sterk uitdroogt.
  • Gebruik tijdens het bakken geen vork. Door te prikken kunnen sappen verloren gaan. Werk liever met een tang of spatel.

Wil je je konijnenbout bakken op de barbecue, dan raden we ons recept voor konijn met gegrilde pruimen aan.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alle ingrediënten die je nodig hebt voor onze recepten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Ken jij nog een recept voor konijnenbouten?

Er bestaan vast nog lekkere gerechten met konijnenbout. Heb jij een favoriet? Deel ze met ons en post een foto of video van jouw gerecht op FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.