Salade van savooikool

Met deze tips wordt eieren pellen een eitje!

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Een ei pellen: de ene keer lukt het probleemloos en de andere keer loopt het fout. Een stuk van het ei blijft bij het pellen aan de binnenkant van de eierschaal hangen, stukjes schaal die blijven kleven aan het ei, het vliesje dat moeilijk loskomt… Herkenbaar? Maar hoe komt het nu dat het ene ei moeilijk te pellen is en het andere niet? Lees hieronder het antwoord en ontdek onze tips om gemakkelijk eieren te pellen.

Welke eieren pellen het beste?

Hoe moeilijk (of gemakkelijk) een ei te pellen is, wordt grotendeels bepaald door de mate van versheid van het ei. Het is een feit: verse eieren pellen is moeilijker. Bij eieren die net gelegd zijn, zit er namelijk nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit met andere woorden dus heel dicht tegen de eierschaal aan en dat is de reden waarom het pellen lastig kan zijn: je blijft vaak zitten met een dof vliesje om je ei of stukjes ei blijven aan de binnenkant van de schaal hangen. Na een aantal dagen komt er tussen het vlies en de eierschaal een beetje lucht. Het resultaat: het gestolde eiwit laat door deze lucht bij het pellen sneller los.

Salade van savooikool met eitjes en spekreepjes

Hoe kun je gemakkelijk eieren pellen?

Een ei perfect koken is een kwestie van het respecteren van kooktijden. Zo’n hard- of zachtgekookt ei pellen is vaak een stuk minder makkelijk. Wij helpen je op weg met tips en trucs.

Laat de eieren schrikken in koud water

Eieren laten schrikken (na het koken onder koud water houden) heeft meerdere voordelen: je stopt het kookproces, je verlaagt de kans op verkleuring van de eidooier én je kan de eieren gemakkelijker pellen. Door het koude water zal het eiwit wat krimpen waardoor het beter loskomt van de eierschaal.

Pas de truc met de lepel toe

Laat de eieren na het koken goed afkoelen. Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.

Schud met de pan waarin je de eieren kookte

Laat de eieren in de pan schrikken onder koud water. Giet het water weg en de schud de pan goed. Zo brokkelen de eierschalen af in kleine stukjes. Spoel daarna de eieren af in koud water. Je zal merken dat een groot deel van de schaal makkelijk loskomt. Dit is vooral handig als je meerdere eieren tegelijk kookt. Je kan dezelfde techniek toepassen voor 1 ei in een glas met water. Doe je hand bovenop het glas en schud het glas stevig heen en weer.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

Ken je nog tips om snel eieren te pellen?

Of probeerde jij een van onze recepten? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes: schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.