Boerderij Gallux-kip

Het verhaal achter de Gallux-kip, 100% Belgisch en gekweekt met respect voor dier en milieu

Verhaal

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Wie is er nu niet gek op een stukje kip? En als die kip nog eens wordt gekweekt met veel aandacht voor dier en milieu, dan is het al helemaal een feest op je bord. Wij nemen je mee naar kippenkwekerij Lisabeth in Deinze. Zij brachten in 2018 de Gallux-kip op de markt, 100% Belgisch van ei tot bil.

De liefde voor de kip zit de familie Lisabeth in het bloed. Al bijna 50 jaar zijn ze actief in de sector. Na Joris Lisabeth, werd de fakkel doorgegeven aan zoon Jan en echtgenote Lieve. Kleinzoon Olivier (33) stapte na zijn studies Handelswetenschappen als derde generatie in het bedrijf. Hij vertelt ons wat de Gallux-kip zo bijzonder maakt.

Pluimveehouder Olivier

Wij zijn de eerste producent in ons land die alle schakels in de productie van onze kippen in handen heeft: van vermeerdering, opfok, broeierij tot het vlees. Onze kippen krijgen plantaardige kwaliteitsvoeders, zelf samengesteld op basis van granen, vitaminen en mineralen. Daarom kunnen we de hoge kwaliteit van ons kippenvlees garanderen. Het kweken van de kippen en de productie van hun voeder gebeurt zo lokaal mogelijk. Ons kippenvlees is daarom niet alleen sappig en smaakvol, maar ook 100% Belgisch.”

Op welke manier zetten jullie in op dierenwelzijn?

“Alle Gallux-kippen worden in onze eigen broeierij voorgebroed. Na 3 weken komen onze kuikens uit in de stal, volgens het zogenaamde NestBorn-systeem. Transport van de kuikens is overbodig en ze hebben meteen toegang tot voer, water en licht. Deze aanpak verhoogt het welzijn en de gezondheid van de dieren. Het resultaat is een robuust en stressvrij kuiken met een goede darmflora. We voorzien voor onze kuikens en jonge kippen ruime hallen met voldoende daglicht, waar ze vrij kunnen rondscharrelen. En we willen in de toekomst nog meer inzetten op dierenwelzijn. Daarom voeren we proeven uit voor het opstarten van een traaggroeiend kippenras. Als familiebedrijf zijn we in staat om ons productieproces snel aan te passen en in te spelen op vragen van de markt.”

Kuikens

Waar komt jullie kip terecht?

“De consument kan onze Gallux-kip kopen in de supermarkt en de slager. Maar we leveren ook aan de groothandel en de horeca. Ook culinaire restaurants kiezen voor onze kip, een mooi bewijs dat je met kip de culinaire kant kan opgaan. Maar evengoed is het een heel toegankelijk stukje vlees om thuis mee aan de slag te gaan.”

Je bent geboren in de kippenwereld. Komt er nog vaak een stukje kip op jouw bord terecht?

“Wij eten het nog steeds verschillende keren per week. Met kip kan je me nooit straffen! Het is zo’n veelzijdig en dankbaar ingrediënt. Enkel wat peper, zout of kippenkruiden toevoegen en je hebt een lekker stukje vlees.”

Dan heb je vast een gouden tip om een stukje kip te bereiden.

“Vaak grijpt men naar een kipfilet, maar die droogt snel uit omdat het vlees tot de kern wordt gegaard. Een kippenbil is veel sappiger. Ga je toch voor een filet, dan kan je het vlees in tweeën snijden. Bak het kippenlapje dan kort aan.”

Heb je een favoriet kippengerecht?

“Heb je wel al eens gehoord van ‘beer can chicken’ of bierblikkip? Je gaart de kip op een blik in de oven of op de barbecue. Je kan meteen groenten of aardappelen toevoegen in de ovenschaal. Het kippenvlees geeft tijdens het garen smaak en vocht af aan de groenten. Echt overheerlijk.”

Wat zijn jouw favoriete gerechten met kip?

Maak jij vaak gerechten met kip van bij ons? Of ken je een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

© beelden: Gallux