Empanadas de bœuf

Breng de zon op je bord met empanadas van bij ons

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Met empanadas breng je instant de zon op je bord. Dit gerecht kent zijn oorsprong in zuiderse landen, maar kan je ook perfect maken met ingrediënten van bij ons. En die ingrediënten kunnen érg gevarieerd zijn. Zout of zoet, met vlees of vegetarisch? De keuze is aan jou.

Wat zijn empanadas?

Empanadas zijn kleine deegpakketjes die worden gebakken in de oven. De authentieke versie wordt gemaakt met een speciaal empanada-deeg, maar je kan ze ook prima bereiden met (kant-en-klaar) bladerdeeg. De vulling is heel gevarieerd. Vlees, vis, kip, groenten of zelfs fruit: alles is mogelijk.

In principe kies je zelf hoe groot je de empanadas maakt, maar meestal zijn ze vrij klein. Empanadas zijn dan ook ideaal om te eten als tussendoortje, om te serveren als party snack of om je lunch op te fleuren. Meer inspiratie om de inhoud van je brooddoos te pimpen vind je trouwens in ons artikel “Hallo feestje in je brooddoos!”.

Empanadas au haché et ketchup maison

Ga alle kanten op met de vulling

De authentieke empanada wordt bereid met varkensvlees, maar eigenlijk kan je met dit gerecht 1001 kanten op. Onze lekkerste tips:

  • Empanadas met gehakt zijn heel bekend, maar je kan ook stukjes biefstuk gebruiken. Meng het vlees met aardappelen en kruiden voor een smaakvol pakketje.
  • De juiste smaakmakers geven je empanada net dat tikkeltje extra. Ui, sjalot, knoflook, kruiden zoals tijm of rozemarijn… Laat alles lekker sudderen zodat de smaken helemaal tot hun recht komen.
  • Lijkt je vulling smaak te missen? Voeg dan wat tomatenpuree toe.
  • De vulling mag best stevig zijn. Zo loopt ze niet uit de empanadas tijdens het bakken. Is de vulling te vloeibaar, voeg dan een beetje bloem toe.
  • Heb je zin in een lekker romige vulling? Een lepeltje crème fraîche geeft je empanadas een volle smaak.
  • Je kan ook empanadas maken als dessert, namelijk met een zoete vulling. Denk aan rode vruchten, banaan en chocolade, of appel met een snufje kaneelpoeder - afgewerkt met karamelsaus en een toefje slagroom voor de echte lekkerbekken.
Empanadas gemaakt in hartjesvorm liggen op een bordje te schitteren. Met dit hapje scoor je sowieso bij je geliefde.

Zelf empanadas maken: de juiste vouwtechniek

Niet alleen de vulling is cruciaal wanneer je empanadas gaat maken. Ook de juiste vouwtechniek is belangrijk om ervoor te zorgen dat je empanadas dicht blijven tijdens het bakken. Zo ga je te werk:

  • Gebruik een koekjesvorm of een glas om cirkels uit het bladerdeeg te steken.
  • Leg in elke cirkel wat vulling, afhankelijk van de grootte van het deeg.
  • Maak de bovenste randjes van elke cirkel lichtjes nat en vouw het deeg dicht. Door het water blijft het deeg beter plakken.
  • Druk de empanada eerst aan met je vingers en daarna nog eens met een vork. Zo kan er geen vulling ontsnappen en krijg je ook een mooie tekening op je empanadas.
  • Bestrijk de empanadas met een losgeklopte eidooier en prik in elk exemplaar een gaatje (bijvoorbeeld met een satéprikker). Zo kan de hete lucht eruit ontsnappen.
  • Bak de empanadas in een voorverwarmde oven op 180° voor 20 à 25 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Tip: Voor alles wat lekker is om in onze recepten voor empanadas te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Tuk op tapas?

Ben je op zoek naar een eenvoudige snack die bomvol smaak zit? Dan zijn empanadas de perfecte oplossing. Bovendien kan je naast empanadas nog heel wat andere tapas maken met ingrediënten van bij ons. Laat je volop inspireren op onze tapaspagina.

Maak jij soms zelf empanadas of andere tapas? Je mag recepten en foto’s altijd delen op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.