Gebakken wijting met knolselderpuree, boschampignons en krokante boerenkool

Vers opgevist in de winter: wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Ook tijdens de wintermaanden biedt de zee ons heel wat lekkers. Denk maar aan wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten. Hoe je met deze vissen en dit schelpdier van bij ons aan de slag kan? Je leest het hier!

Waarom je best wat vaker kiest voor seizoensvis bij ons

Vind jij het een hele uitdaging om elke week een gevarieerd menu op tafel te zetten? Wel, koken met ingrediënten van het seizoen is alvast een manier om voldoende afwisseling in je gerechten te brengen. En net zoals bij groenten en fruit zijn er ook bij vis nog meer redenen om volop te gaan voor seizoensvis van hier.

Verse vis van topkwaliteit

Hoe wordt het beste aankoopmoment voor verse vis nu bepaald? De perfecte timing combineert een optimale kwaliteit met voldoende aanbod in onze visveilingen én valt buiten het paaiseizoen (het moment waarop vissen zich voortplanten). Dat verklaart waarom niet elke vis op elk moment van het jaar beschikbaar is in de viswinkel of supermarkt.

Witloofsoep met gebakken Sint-jakobsnoten en hazelnootcrumble

Een prijsvoordelige keuze

Wanneer een vissoort in seizoen is, is het aanbod groter en de prijs voordeliger. Wanneer kennen welke vissen een hogere aanvoer? Je ontdekt het in onze viskalender.

Meer duurzaam

Onze Belgische vissers opereren volgens strikte normen en visquota die ze opgelegd krijgen door de Europese Unie. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet vissen op specifieke vissoorten wanneer die in hun paaiperiode zijn. De vissen krijgen zo alle kansen op voortplanting.

De visserijsector spant zich hiernaast in om verder te verduurzamen. Het keurmerk ‘Visserij verduurzaamt’ bijvoorbeeld houdt onder meer rekening met seizoensgebonden visvangst, selectieve visserijtechnieken om bijvangst te beperken, het gebruikte vismateriaal en de loon- en arbeidsvoorwaarden van de scheepsbemanning. Vraag in jouw vishandel of verkooppunt naar vis met dit keurmerk.

Lever als consument ook een bijdrage en kies bewust voor vis van bij ons. Zo ondersteun je de Belgische vissers en de lokale economie. Je reduceert er ook nog eens je voedselkilometers mee.

Logo Visserij verduurzaamt

Ging je aan de slag met onze recepten?

We zijn superbenieuwd naar het resultaat! Of ken je nog andere gerechten met wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten die zeker een plaatsje verdienen op Lekkervanbijons.be? Laat het ons weten en post een foto of video van jouw gerecht op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes: schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons ook op PinterestYouTube!