Sandwiches à l'effilochée de lapin à la sauce barbecue

Pulled rabbit: maakte je konijn zo al klaar?

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Zin in wat anders dan een stoofpotje met konijn en pruimen of krieken? Maak eens pulled rabbit! Op een broodje tijdens een zomerse barbecue, bij een salade of als hoofdgerecht aan de feesttafel: je kan er veel kanten mee uit. Wij leggen uit hoe je met Belgisch parkkonijn de lekkerste gerechten met pulled rabbit serveert.

Sandwiches à l'effilochée de lapin à la sauce barbecue

Wat is pulled rabbit?

Wel, het betekent letterlijk: uit elkaar getrokken konijnenvlees. De ‘pulled’ bereidingstechniek ontstond in Amerika, maar kan uiteraard ook toegepast worden bij ingrediënten van bij ons.

Pulled chicken, pulled pork, pulled rabbit… het zijn allemaal variaties op dezelfde techniek. Je gaart het vlees traag en op een lage temperatuur, zodat het heel zacht wordt en je het met 2 vorken in kleine stukjes uit elkaar kan halen. Konijnenbouten lenen zich perfect voor pulled rabbit; voor een grotere portie gebruik je een volledig konijn. Bij deze bereiding hoort een smeuïge saus of marinade. Je kan kiezen voor een kant-en-klare variant (bijvoorbeeld barbecuesaus) of de saus zelf maken.

Hoe kan je pulled rabbit maken?

Zelf pulled rabbit maken is best makkelijk, het vraagt alleen wat tijd. Ideaal dus voor tijdens het weekend of wanneer je wat meer tijd hebt. Het leuke aan pulled rabbit is dat je voluit kan variëren en experimenteren met zowel de marinade, de bijgerechten als met de bereiding zelf.

In de stoofpot

Bij ons recept voor taquitos met pulled rabbit en kaassaus gaar je het konijn in een stoofpot. Doe de stukken konijn samen met bier, barbecuesaus, een kippenbouillonblokje, water, een geplet teentje knoflook, een laurierblad, tijm, rozemarijn en een snuifje peper en zout in een pot. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 2 uren rustig pruttelen op een laag vuur .

Opgerolde wraps gevuld met traagggegaard vlees liggen netjes naast elkaar in een ovenschotel. Hierover is kaassaus geserverveerd en even gegrild. Perfecte snack als bijgerechtje op je feesttafel, heerlijk voor groot en klein.

Als het vlees gaar is, neem je het uit de pot. Trek het konijnenvlees uit elkaar in kleine stukjes en leg het terug in de kookpot. Laat de saus nog even inkoken tot ze wat dikker wordt en kruid bij met peper en zout. Het vlees is nu klaar. Lekker met groenten en een aardappelbereiding naar keuze. Wil je origineel uit de hoek komen, dan bevelen we ons gerecht met taquitos aan.

Pulled rabbit uit de oven

Er bestaan verschillende heerlijke (kruiden)combinaties, maar ons recept voor broodjes met pulled rabbit en barbecuesaus is zeker het proberen waard.

Maak je marinade (of kruidenrub) 1 dag op voorhand en wrijf de konijnenbouten er royaal mee in. Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er appelsap bij en dek af met aluminiumfolie. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 150°C gedurende 2 uren en 30 minuten. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten een nachtje rusten en afkoelen. De dag erna maak je de saus en trek je het vlees van de gare bouten met 2 vorken uit elkaar. Roer dan de barbecuesaus doorheen het vlees. Je kan het vlees serveren op een broodje, maar het past ook perfect bij een slaatje, in taco’s of op een flammkuchen.

Pulled rabbit uit de slowcooker

Beschik jij over een slowcooker? Dan wordt pulled rabbit maken kinderspel. Leg de konijnenbouten of de delen in de slowcooker en voeg kruiden naar keuze toe. Volg de richtlijnen qua bereidingstijd voor jouw toestel. Als het konijnenvlees gaar is, haal je het zonder moeite uit elkaar. Roer daarna de konijnstukjes nog even door de warme saus.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alle ingrediënten die je nodig hebt voor onze recepten, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Heb jij nog tips voor pulled rabbit?

Er bestaan vast nog lekkere combinaties. Ken jij er nog? Deel ze met ons en post een foto of video van jouw gerecht op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.