Winnende gerecht viskok van het jaar

Maak kennis met Baptiste Tieberghien, viskok van het jaar 2023

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De West-Vlaamse chef Baptiste Tieberghien (30) werd verkozen tot Viskok van het Jaar. Hij schotelde de vakjury het lekkerste gerecht met grijze garnaal voor tijdens een nationale wedstrijd op Horeca Expo in Gent. Tijd om deze getalenteerde chef beter te leren kennen.

Baptiste Tieberghien, viskok van het jaar 2023

Links: Baptiste Tieberghien, Viskok van het Jaar 2023. Rechts: commis Stef Christiaens.

De interesse in de culinaire wereld was er voor Baptiste al van kleins af aan. Hij volgde een opleiding tot restauranthouder aan hotelschool Ter Duinen en opende in 2019 de deuren van restaurant Lin’eau in Wielsbeke. In een voormalige vlasfabriek serveert Baptiste moderne Frans-Belgische gerechten, samen met zijn jonge en ambitieuze team. Dat er voornamelijk gekookt wordt met seizoensgebonden producten van bij ons, vindt de kersverse Viskok van het Jaar vanzelfsprekend. Ook als het gaat om de vissoorten op de menukaart, kiest hij het liefst voor lokaal.

Kooktips met grijze garnalen

De grijze garnaal is volgens Baptiste een echt topproduct. Dit schaaldier werd uitgeroepen tot vis van het jaar 2022 en is een belangrijke vissoort voor de professionele Belgische vissersvloot. “Handgepelde garnalen zijn een ware delicatesse. Ze zijn niet alleen lekker, de schalen en koppen zijn echte smaakmakers in je gerecht. Met de restproducten van grijze garnalen kan je een bouillon maken, die als basis kan dienen voor je saus. Geen idee wat je moet aanvangen met de koppen van de garnalen? Laat ze zo’n vijf minuten trekken in een roomsaus. Het resultaat is een heerlijke sausje met een rijke garnalensmaak.”

Grijze garnalen

Eerste wedstrijd

Voor chef Baptiste en commis Stef Christiaens was het de eerste kennismaking met een kookwedstrijd. “De zenuwen waren best gespannen. Wij pellen zowat dagelijks garnalen in het restaurant, maar tijdens de finale ging het net iets moeilijker (lacht). We zijn heel tevreden met de titel van Viskok van het Jaar, maar het nieuws moet nog wat bezinken. Het is een mooie erkenning voor het harde werk dat we geleverd hebben. Tijdens de wedstrijd, maar ook elke dag in het restaurant.”

Wie het winnende gerecht met kaviaar van de Noordzee, handgepelde grijze garnalen, knolselder, karnemelk ‘Baliehof' en afgewerkt met Royal Belgian Caviar graag zelf proeft, heeft geluk. Het visgerechtje zal een plaats krijgen op de menukaart van Lin’eau.

Winnende gerecht viskok van het jaar

Wat is jouw favoriete gerecht met grijze garnalen?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

© Beelden: Frank Croes