Bier schenken

Hoe bier proeven als een pro?

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Bieren proeven, dat doe je met al je zintuigen. Neem je tijd en geniet! Hoe ziet het eruit, welke geur neem je waar en hoe smaakt het bier. Met onze tips kan je ten volle bier proeven en optimaal de smaak beleven. Wist je trouwens dat er meer dan 1.500 verschillende Belgische bieren bestaan? Er is dus een biertje naar ieders smaak.

Hoe kun je het best bier proeven?

Bier proeven is geen exacte wetenschap. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kan kan letten.

Het juiste bierglas

Het begint met voelen. Heb ik het juiste glas in handen? Hoort dit glas bij dit type bier? Een trappist drinken uit een ‘fluitje’ of een plastic beker komt het bierproeven niet te goede. Ook de dikte van het glas speelt een rol. Een elegant, breekbaar kelkglas op hoge voet drinkt anders dan een robuust geuzeglas. Het bier inschenken doe je langzaam, terwijl je het glas schuin houdt.

Type bier

Bier proeven doe je ook me je ogen. In het Frans klinkt het geweldig: ‘voir une bière’. Er schuilt een hele wereld in zo’n bierglas. Wat zegt de kleur? Is dit een witbier of een blond bier, amber of donker? Is het bier helder - dus sterk gefilterd - of vertoont het een troebelsluier? Parelt het hevig of zien we nauwelijks sprankeling? En wat vertelt de schuimkraag ons? Is dit een maanlandschap met kraters of eerder een smeuïge crème? Trekt het schuim meteen weg? Ook hier speelt het glas een rol. Sommige glazen worden namelijk ontworpen om de schuimkraag zo lang mogelijk vast te houden. Vormt er zich helemaal geen schuimkraag, dan kan dit liggen aan het slecht gereinigd glas. Verder is het eigen aan bepaalde biersoorten dat ze weinig schuimkraag vormen.

Dame proeft bier

Bier degusteren met alle zintuigen

De neus vertelt je veel over het bier. Aroma’s worden nasaal waargenomen door te ruiken, maar ook een tweede maal wanneer diezelfde geurstoffen de neus binnendringen via de mondholte (retronasaal). Laat je het bier in de mond rollen, dan komen ook minder vluchtige bestanddelen los, zodat je bij het slikken een ander aroma proeft dan bij het ruiken.

Dan volgt de smaak. Bij het proeven van bier wordt het niet uitgespuwd. Beschrijf wat je proeft. Is de smaak van het bier in balans? Is de toon rijp/onrijp of juist oud/jong? Heeft het bier kwaliteit? Dit willen we ontdekken. Vergeet de schuimkraag niet te proeven. Ook schuim heeft smaak, want deze is opgebouwd uit eiwitten uit het bier en koolzuur. In het slechtste geval brengt de schuimkraag slecht nieuws en is hij de voorbode van een flets of geïnfecteerd bier.

Bier proeven vergt veel training. Je leert de vele aroma’s en smaken herkennen en benoemen, ook de ongewenste geurtjes en bijsmaken. Heb geduld, maar vergeet vooral niet te genieten.

Bierproeverij met vrienden

Plan jij een bierproeverij met Belgische bieren?

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram en post een foto of video van jouw bierdegustatie met #lekkervanbijons en #fieroponsbier. We zijn uiteraard ook benieuwd naar wat jouw favoriete Belgische bier is!

Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes of video's, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!