Slagerij Vande Walle - Lamsvlees

Waarom het vlees van Slagerij Vande Walle gesmaakt wordt door hobbykoks en sterrenchefs

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Vlakbij de kerktoren van het Oost-Vlaamse Berchem vind je de slagerij van de familie Vande Walle. De beenhouwersstiel wordt hier al sinds 1777 van vader op zoon doorgegeven. In de authentieke slagerswinkel vind je naast steak, gehakt en charcuterie ook een ruim assortiment lamsvlees van eigen kweek. Dé specialiteit van het huis. Wij wilden het verhaal achter deze unieke slagerij kennen en spraken met Ruben, slager van de zevende generatie.

Slager Ruben Vande Walle

Een korte keten

In Vlaanderen is er slechts één slagerij met bijhorend slachthuis en dat is de slagerij van de familie Vande Walle. Ze slachten hun dieren al generaties lang zelf en ze verwerken ook het vlees. Tachtig procent van het vlees in de winkel is afkomstig van het achterliggende slachthuis. “Op maandag slachten wij lammeren, varkens en runderen. Het verschil met een groot slachthuis is dat wij maar 6 varkens per uur slachten,” vertelt slagerszoon Ruben. “Ik ben ervan overtuigd dat je dieren enorm graag kan zien en ze toch kan slachten. Wij behandelen ze met veel respect. Onze dieren worden niet opgejaagd, waardoor ze geen stress voelen. Maar het slachten, daar kan je niet omheen. Mensen lijken niet meer te weten waar het stukje vlees op hun bord vandaan komt. Dat groeit niet aan de bomen.”

Lokaal gekweekt en van topkwaliteit

Lokaal gekweekt vlees van topkwaliteit, daar staat slagerij Vande Walle garant voor. “We merken dat de consument bewuster kiest voor kwaliteit. Ze eten minder vlees en in het weekend gaan ze op zoek naar een goed stukje vlees. Het liefst van eigen bodem. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Eet niet alleen minder, maar vooral beter vlees. Dat is onze leuze.” Daarom vinden ze het bij slagerij Vande Walle ook belangrijk om alle delen te gebruiken. “Wij doen dat uit liefde voor onze dieren. We willen niets weggooien. Daarom maken we ook paté, charcuterie, kop...”

Schapen in de weide

Lamsvlees met het Pastorale-keurmerk

De lammeren en varkens kweekt de familie Vande Walle zelf, de koeien haalt Ruben bij boerderijen in de buurt.

“Wij zien zelf hoe de dieren opgroeien en hoe ermee wordt omgegaan. Jaarlijks houden we tussen de 300 en 350 lammeren in een wei vlakbij de slagerij.” Het was de vader van Ruben die besliste om zich te specialiseren in lamsvlees. “Mijn vader en grootvader kweekten runderen, maar in de jaren tachtig zijn we overgestapt naar schapen.” Een gouden zet, want vandaag is de slagerij nog steeds gekend om het kwaliteitsvolle lamsvlees, erkend met het Pastorale-keurmerk. Dat staat garant voor puur en lekker lamsvlees van eigen bodem. “Ons vlees is zacht van smaak en mals, maar het is ook vet genoeg. Je mag geen schapenvlees proeven, dat smaakt meer door. Mijn favoriete stuk is de schouder, het liefst traag gegaard. Of een stoofpotje in de winter.”

Pastorale : la meilleure viande d’agneau de chez nous

Ook gesmaakt door sterrenchefs

Het zijn niet alleen de klanten van de slagerij die het lamsvlees weten te smaken. Sterrenchef Michaël Vrijmoed zette het vlees al op de kaart van zijn tweesterrenrestaurant. “Als we zien wat een sterrenchef doet met ons lamsvlees, dan zijn we enorm trots.”

De familie Vande Walle wil in de toekomst blijven doen waar ze goed in zijn, kwaliteitsvol vlees verkopen. Met 3 zonen in huis, kan de fakkel misschien wel worden doorgegeven aan de 8ste generatie.

Ben jij ook fan van Pastorale-lamsvlees? 

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram en post een foto van jouw lamsvleesgerecht met #lekkervanbijons en #pastoralelamsvleesvanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube!

Wil je meer weten over Pastorale-lamsvlees? Volg hen op Facebook en Instagram.

Beeldmateriaal © Slagerij Vande Walle