Crostini met rogtartaar en sjalotdressing

Vers opgevist in de herfst: rog, griet en inktvis

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De herfst brengt ons niet alleen een nieuwe oogst appelen en peren van eigen bodem. Ook de zee biedt in dit seizoen heel wat lekkers. Wist je trouwens dat ook vissoorten seizoenen hebben? In het najaar zijn bijvoorbeeld rog, griet en inktvis op hun best.

Bij zo’n goed stukje vis hoort natuurlijk een even goed gerecht. We delen met plezier onze tips en beste herfstrecepten met deze vissen van hier.

Warme witloof-appelsalade met gebakken inktvis

Kiezen voor seizoensvis bij ons: altijd een goed idee

Elke week een gevarieerd menu uitwerken: het kan best uitdagend zijn. Koken met ingrediënten van het moment is alvast een manier om jaarrond voldoende afwisseling te hebben. En bij vis zijn er nog andere redenen om volop te gaan voor seizoensvis van bij ons.

Smaakvol en van topkwaliteit

Wat bepaalt nu het beste aankoopmoment voor verse vis? De ideale timing combineert een optimale kwaliteit met voldoende aanbod in onze visveilingen én valt buiten het paaiseizoen (het moment waarop vissen samenkomen om zich voort te planten). Dit verklaart meteen waarom niet elke vis op elk moment van het jaar beschikbaar is in het winkelpunt.

Gebakken griet met spekjes, champignons en spinaziepuree

Voordeliger in prijs

Wanneer een bepaalde vissoort volop in seizoen is, is het aanbod groter en de prijs voordeliger. Wil je weten wanneer welke vissen een hogere aanvoer kennen? Je ontdekt het in onze viskalender.

Een meer duurzame keuze

Onze Belgische vissers halen elk jaar heel wat vis uit de zee. Dat doen ze volgens strenge normen en visquota opgelegd door de Europese Unie. Zo mag er bijvoorbeeld niet gevist worden op specifieke vissoorten wanneer die in hun paaiperiode zijn. De vissen krijgen zo alle kansen op voortplanting.

De visserijsector doet hiernaast diverse inspanningen om verder te verduurzamen. Het keurmerk ‘Visserij verduurzaamt’ bijvoorbeeld houdt onder meer rekening met seizoensgebonden visvangst, selectieve visserijtechnieken om bijvangst te beperken, het gebruikte vismateriaal en de loon- en arbeidsvoorwaarden van de scheepsbemanning. Vraag in je supermarkt of vishandel naar vis met dit keurmerk.

Kan je als consument een bijdrage leveren? Zeker! Kies bewust voor vis van bij ons en denk niet te gauw aan kabeljauw of zalm. Zo ondersteun je de Belgische vissers en de lokale economie. Je reduceert er ook nog eens je voedselkilometers mee, want zalm en kabeljauw worden voor het merendeel geïmporteerd.

Logo Visserij verduurzaamt

Probeerde je een van onze recepten?

We zijn nieuwsgierig naar het resultaat! Of ken je nog andere gerechten met rog, griet en inktvis die een plaats verdienen op Lekkervanbijons.be? Post een foto of video van jouw gerecht via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!