Bier schenken

De kunst van het bier schenken: 3 tips

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Het juiste bier in het juiste glas, de correcte temperatuur, een mooie schuimkraag… Bier schenken is een kunst. Wil jij die kunst ook onder de knie krijgen? Wij helpen je op weg met basistips en trucs!

Bier schenken als een pro: dat doe je zo

Beginnen doe je met het correcte glas. Goed begonnen is immers half gewonnen. Concreet komt dat neer op een brandschoon glas, je bier op juiste serveertemperatuur en op het juist schenken van het bier.

Tip 1: schenk het juiste bier in het juiste glas

Bier met lage gisting zoals pils schenk je in een dun en hoog glas. Het glas is bovenaan wat wijder dan onderaan. Bieren met een hogere gisting zoals de meeste Belgische speciaalbieren komen het best tot hun recht in een kelk of bokaalvormig glas. Het ideale glas is een glas waar de inhoud van de fles helemaal in past en zo alleen het gistdepot in het flesje achterblijft. Wil je bier bij de maaltijd serveren, dan kun je ook voor een ruim wijnglas kiezen.

Dame proeft bier

Tip 2: zorg ervoor dat het bier op de ideale temperatuur gekoeld is

Bier kan op verschillende momenten op een andere temperatuur tot zijn recht komen. De ideale schenktemperatuur hangt dus voor een stuk van jouw persoonlijke voorkeur af. Ook de omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol: buitentemperatuur, dorstlesmoment (vrij koud), aan gastronomische tafel (iets warmer).

Met deze eenvoudige regel in je achterhoofd lukt het steeds: hoe hoger het alcoholpercentage, des te warmer je het bier drinkt. De ideale serveertemperatuur is 3-5°C voor pils, 4-5°C voor luxepils, 3-5°C voor witbier, 6-8°C voor amberbieren type ‘spéciale belge ale’, 4-7°C voor lambiekbieren, 6-8°C voor stout, 5-10°C voor sterke blonde bieren, 8-13°C voor sterke donkere bieren. Bier dat wat warmer geserveerd mag worden, haal je dus even op voorhand uit de koelkast.

Tip 3: neem de tijd om het bier rustig in het glas te schenken

Over naar de edele kunst van het bier schenken. Of je je glas vooraf spoelt, is een kwestie van smaak. Als je het glas vooraf spoelt, verdwijnen de laatste restjes stof en komt het glas op temperatuur. Droog het glas met een zuivere handdoek. Gebruik een goede flessenopener, want een gebroken flesje zou zonde zijn.

Gebruik je beide handen wanneer je bier schenkt: één hand voor het glas, één voor de fles. Hou je glas vast aan de onderkant en hou het glas wat schuin (idealiter in een hoek van 45° onder het flesje). Schenk vervolgens het bier rustig boven het glas en laat het in een spiraal langs de wand lopen. Laat het bier niet klokken in de hals van de fles. Is je glas bijna vol, draai het dan voorzichtig rechtop. Presenteer je glas en flesje op twee bierviltjes.

Neem nu de proef op de som. Hoe herken je een goed geschonken pintje? Aan het heerlijke aroma en de aangename afdronk zonder ongewenste bijsmaken. Bij bieren met een schuimkraag vormt zich een mooie, vaste schuimkraag van minstens 2 cm. Schenk het correct in het juiste glas om er zo nog meer van te genieten. Schol! Een goed Belgisch bier dat met liefde werd gebrouwen, drink je met verstand.

Probeerde jij onze tips en trucs om bier te schenken?

Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram en post een foto of video van jouw inschenkkunsten met #lekkervanbijons en #fieroponsbier.

Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes of video's, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!