Ward Lemmelijn © Ward Lemmelijn

Wat staat er op het menu van roeier Ward Lemmelijn?

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Truienaar Ward Lemmelijn (25) is van vele markten thuis: hij volgde zichzelf op als wereldkampioen indoorroeien, won De Container Cup (Play4) en is sinds zijn deelname aan De Verraders (VTM) een bekend televisiegezicht. Aan de watersportbaan in Hazewinkel vertelt hij over zijn sportieve ambities en zijn liefde voor de lokale keuken.

Als indoorroeier behoort hij al langer tot de wereldtop, op het water is Ward Lemmelijn nog maar twee jaar actief. Al snel klom hij naar de top van het Belgische roeien. Hij hoopt in 2024 ons land te  mogen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Zowel in de skiff (een eenmansboot) als de dubbelvier (een roeiboot waarbij vier roeiers elk twee riemen hebben), heeft hij de ambitie om tot de wereldtop te behoren.

Ward Lemmelijn in roeiboot © Ward Lemmelijn

Hoe ziet je trainingsschema eruit, met de Olympische Spelen in het vooruitzicht?

“We trainen twee keer per dag op het water in Hazewinkel of Gent, momenteel voornamelijk in dubbelvier. Er staan ook fiets-, kracht- of looptrainingen op het programma. Daarnaast ben ik laatstejaarsstudent Lichamelijke Opvoeding. Ik doe stage bij een fitnesscenter of op school en ik leg examens af. Toegegeven, het is momenteel best hectisch. Maar ik doe alles heel graag, dus erg zwaar voelt het niet aan.”

Blijft er in jouw drukke schema nog tijd over om bezig te zijn met gezonde voeding?

“Voor mij is dat een evidentie. Ik ben al heel lang fanatiek actief in de sport. Op 12-jarige leeftijd begon ik aan de topsportschool en wilde ik profvoetballer worden. Daar heb ik veel geleerd over gezonde voeding. Vandaag is dat voor mij een gewoonte en hunker ik niet naar ongezonde maaltijden of frisdrank. Ik verbrand veel energie, dus ik heb veel brandstof nodig. Als roeier zijn mijn porties een pak groter geworden, dagelijks verbrand ik tussen de 5000 en de 8000 calorieën.”

Ward Lemmelijn houdt een bord vast

Welke keuken heeft jouw voorkeur?

“Geef mij maar de lokale keuken. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders en grootouders. De Belgische keuken gaat niet snel vervelen.”

Wat is jouw favoriete gerecht?

“Als je intensief wilt sporten, heb je nood aan gezonde en gevarieerde voeding met voldoende koolhydraten en proteïnen. Denk maar aan een portie havermout, een volkorenboterham met pindakaas of een kom yoghurt als eiwitbron. Voor mij past ook vlees binnen gezonde sportvoeding. Ik zal altijd kiezen voor mager vlees. Dat kan een stuk kip of kalkoen zijn, maar ook varkensvlees. Waar ik mezelf af en toe mee verwen, is een lekker stukje biefstuk. Het liefst bleu chaud gebakken.”

Je deelname aan De Verraders leverde je een vriendschap op met tv-gezicht en foodvlogger Loïc. Heeft hij je iets bijgeleerd op culinair vlak?

“Ik kook meestal niet zelf, maar Loïc geeft me wel zin om in de keuken aan de slag te gaan. Hij heeft me geleerd dat je met kwaliteitsvolle simpele producten heel lekkere gerechten kan maken. Een tip die ik niet meer zal vergeten: laat je vlees na het bakken voldoende rusten, zodat het lekker sappig is.”

Wij stuurden Ward en Loïc op kookdate. Benieuwd naar de gerechten die ze klaarmaakten met rund- en varkensvlees van bij ons?

Voor het pre-workoutgerecht heb je nodig:

Varkensgebraad, een grote ciabatta (desem wit), courgette, basilicum en walnoten. Voor het sausje: yoghurt, basilicum, oregano en appelazijn.

Voor het post-workoutgerecht heb je nodig:

Rumsteak, gin (om te flamberen), verse fettucine, erwten, puntpaprika, venkel en Belgische Parmezaanse kaas.

Ben jij net als Ward dol op Belgische kost?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto van jouw favoriete gerecht met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.