Kaasschotel op marmeren keukenblad. Verschillende Belgische kazen liggen op houten planken met brood, noten, radijzen en chutney erbij.

Tips voor trips: een proefritje Vlaanderen met kazen van bij ons

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Van het Noorden naar het Zuiden of van Oost naar West: hoe verken je België het best? Met je smaakpapillen natuurlijk! In elke provincie vind je wel lokale delicatessen. België mag misschien een klein land zijn, op het vlak van kaas zijn we wel degelijk groots. Wij nemen je hier mee op rondreis door Vlaanderen met de kazen van bij ons als reisgids en delen enkele tips voor kaastrips.

Van het Westen naar het Oosten op zoek naar Belgische kazen

Ons land telt meer dan 300 kazen. Het is onmogelijk om ze hier allemaal aan bod te laten komen. Daarom maakten we voor jou een selectie per Vlaamse provincie. We vertrekken in West-Vlaanderen en eindigen in Limburg.

West-Vlaanderen, het walhalla voor kaasfans

In West-Vlaanderen vind je veel kaasproducenten. Je mag deze provincie gerust uitroepen tot paradijs voor kaasliefhebbers. De Brugge-, Passendale- en Flandrien-kazen bijvoorbeeld hebben hier hun roots. Tip: ben je in de buurt van Passendale, breng dan zeker eens een bezoek aan ‘De Oude Kaasmakerij’. Tijdens het interbellum werden hier fantastische kazen gemaakt. Intussen is het gebouw omgevormd tot een interactief museum waar je je kan onderdompelen in de ambacht van de kaasproductie. Sluit je bezoek af in de brasserie en bestel een portie kaas. Want zeg nu zelf, bij een bezoek aan Passendale hoort een stukje Passendale-kaas, toch?

Halfharde kaas aansnijden

Genieten van ambachtelijke (bio)kazen in Oost-Vlaanderen

Vanuit West-Vlaanderen rijden we naar Oost-Vlaanderen. In Sleidinge gaan we langs bij de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel. Hier vervaardigen ze ambachtelijke en biologische topkazen die fans tot ver buiten België hebben. De zachtrode Pas de Rouge, de kruidige Herbie-kazen en de bekende blauwschimmelkaas Pas de Bleu: ze zijn stuk voor stuk het proberen waard. Tip: koop je kazen recht van de producent in de winkel naast de kaasmakerij.

We zetten hierna koers richting Bever, net over de grens met Vlaams-Brabant. In de Beverse Kaasmakerij produceert de familie De Ville ambachtelijke natuurkazen met de melk van hun eigen koeien. Naast hun klassieke broodkaas bieden ze tal van originele alternatieven aan. Onze favorieten: hun kaas met hazelnoten, hun kaas met zeewier en hun kaas gerijpt in streekbier.

Vlaams-Brabant: proeven in de abdij van Averbode

We trekken verder het binnenland in, met Averbode als bestemming. In de abdij van Averbode maken de paters al sinds mensenheugenis hemelse kazen. Tip: in de abdijtuin kan je een kaasplankje bestellen. In de brasserie van de abdij, Het Moment, kan je dat kaasplankje met bijpassende bieren verkrijgen. De pikante Averbode-mosterd en de rust van de abdij maken de ervaring compleet. Een leuke uitstap op een zonnige dag!

Harde kaas kaasblokjes

Smullen van Postel-kaas in de Antwerpse Kempen

Na Vlaams-Brabant trekken we naar de provincie Antwerpen en de Abdij van Postel, een norbertijnenabdij in het dorp Postel (gemeente Mol). Diep in de Kempense naaldbossen, tegen de Nederlandse grens, vullen de Norbertijnen hun dagen met bezinning en gebed. Gelukkig voor de kaasliefhebber schiet er nog genoeg tijd over om kaas te maken. Uit de abdij van Postel rollen verschillende soorten kazen. De Postel Hard, de Postel Fenegriek en de Postel Komijn… om er maar een paar op te noemen. Tip: combineer Postel-kazen met een goed glas Postels bier.

In 1997 bouwde men een nieuwe kaasmakerij met een grotere opslagcapaciteit. Ondanks de moderne productieomgeving gebeurt de kaasproductie nog steeds vrij ambachtelijk. In de abdijwinkel, gelegen aan de witte ingangspoort, kan je alle kazen kopen. De abdij is een populaire bestemming voor toeristen. Groepen kunnen tegen betaling een rondleiding volgen.

Eindigen in schoonheid in Limburg

Het eindpunt voor onze kaastrip door Vlaanderen is Hamont-Achel in Limburg. Hier gaan we langs bij kaasmakerij Catharinadal. Dit familiebedrijf is gehuisvest in een prachtige hoeve. Hier worden tientallen heerlijke kazen gemaakt. Van zachte verse kazen, oude brokkelkazen tot de bekroonde blauwschimmelkaas: de Grevenbroecker. Al die delicatessen kan je kopen in hun kaaswinkel. Tip: groepen kunnen ook een rondleiding in de kaasmakerij volgen.

Extra tip: fiets van Boterham in Halle naar de Kaasstraat in Landen

Tv-kok Filip Peeters en ex-wielrenner Niels Albert gingen op pad met een tandemfiets, volgeladen met kazen van bij ons. Zo fietsten ze van Boterham in Halle naar de Kaasstraat in Landen. Tussendoor stopten ze regelmatig en namen ze ruim de tijd om te genieten van hun kaasmoment. Bekijk hier het verslag van hun trip.

Heb jij nog een tip voor een kaas-road trip?

Laat het ons zeker weten via FacebookInstagram of Twitter en post een video of foto met #lekkervanbijons.

Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons!