Gepofte aardappel in de schil met zure room, spinazie en garnaaltjes

Zo maak je aardappelen zomer-proof: tips voor een koelere versie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

In de winter verwarmen we ons graag aan een dampende aardappelstoemp, aan een hartverwarmende aardappelovenschotel of aan een feestelijke Gratin daphinois. Maar ook in de zomer kent de aardappel culinaire troeven. Ontdek onze tips voor een koelere versie van de aardappel.

Koude aardappelgerechten? Laten afkoelen!

Zo eenvoudig en vanzelfsprekend dat we het bijna zouden vergeten. Maak je favoriete aardappelgerecht zomer-proof door het simpelweg te laten afkoelen tot de gewenste temperatuur. Zet bijvoorbeeld een hete ovenschotel met aardappelen niet rechtstreeks op tafel maar laat het langzaam afkoelen op het aanrecht. Gekookte aardappeltjes of krieltjes uit de oven zijn ook heerlijk lauwwarm als bijgerecht. Wil je echt koude aardappelen, bijvoorbeeld om een koude aardappelsalade te maken, dan zet je de gekookte aardappelen best even in de koelkast.

Wist je dat als je aardappelen laat afkoelen, het verteerbare zetmeel van structuur verandert? Dit wordt ‘resistent zetmeel’ genoemd. Resistent zetmeel is een type voedingsvezel dat hartelijk wordt verwelkomd door onze darmbacteriën.

Krieltjes uit de oven in licht blauwe ovenschaal met verse kruiden, peper en zout.

Bouw een salade met aardappelen

Ga deze zomer eens voor een lauwwarme salade met aardappelen. Door koude en warme ingrediënten met elkaar te combineren, creëer je de perfecte temperatuur voor een zomers gerecht. Combineer eens gekookte krieltjes met dunne plakjes venkel en komkommer of gegrilde aardappeltjes met kropsla en erwtjes. Een buddha bowl is in de zomer ook altijd een goed idee. Probeer deze buddha bowl van aardappelen en krokante groentjes eens. Een ander populair zomers bijgerecht is tabouleh. Wij maakten er een koelere aardappelversie van. Als dat niet op en top zomers is.

Verfris aardappelen met een koud sausje

Warme aardappelen kan je frisser maken door ze te combineren met een dressing, pesto of een toefje yoghurt of zure room. Probeer op een zonnige zomerdag zeker eens een gepofte aardappel met zure room, gegrilde aardappelen met een green goddess dressing of een hasselback potato met groene pesto. Het contrast tussen de warme aardappel en het koude sausje maakt het extra spannend.

Gepofte aardappel in de schil met zure room, spinazie en garnaaltjes

Rijg aardappelen op een stokje

Een zomer zonder barbecue is als een barbecue zonder aardappelen. Echte bbq klassiekers zijn de koude aardappelsalade en de gepofte aardappel. Maar wist je dat je aardappelen ook perfect op een stokje kan rijgen? Deze brochette van biefstuk en aardappel en dit spiesje van aardappel met een salsa van kappertjes bewijzen nog maar eens hoe veelzijdig de aardappel is.

Brochette de pommes de terre et sa salsa de câpres

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Heb jij nog tips voor gerechten met koude aardappelen?

Laat het ons zeker weten via FacebookInstagram of Twitter en post een video of foto met #lekkervanbijons.

Volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons!