Varkenskwekerij BioVar

Biovarkenskweker BioVar.be: “Respect voor het dier en het milieu vormen de basis.”

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Tussen de velden in het landelijke Ruiselede vind je de moderne varkensstallen van Wim Haeck. Met het bedrijf BioVar.be staat hij in voor de kweek van biovarkens. "Ik ben fier op ons vlees, lokaal gekweekt met veel respect voor de varkens en het milieu." 

varkenshouder Wim Haeck

Het stond in de sterren geschreven dat Wim Haeck in de varkenssector zou terechtkomen. De familie Haeck is al 3 generaties actief in de varkenshouderij. Samen met zijn neef runt hij BioVar.be. Geen traditionele boerderij, wel een actieve speler in de biologische sector. Varkenshouders die willen omschakelen naar biologisch gecertificeerd vlees zijn bij BioVar.be aan het juiste adres. Wim deelt met plezier zijn kennis en ervaringen. "Ons bioverhaal begon in 2018. De vraag naar biologisch vlees zat in de lift, maar te weinig boeren in ons land waagden zich eraan. Om aan de vraag te voldoen, werd biovlees vaak in het buitenland gezocht.”

Uit liefde en passie voor varkens

De omschakeling van traditionele naar biolandbouw komt met heel wat uitdagingen. De grootste verschillen zitten in de huisvesting van de dieren, de voeders en de mestafzet. Wim bouwde gloednieuwe stallen met veel ruimte voor zijn varkens, om te beantwoorden aan de vereisten voor biologische landbouw. De dieren hebben een gedeeltelijk overdekte buitenruimte, die altijd toegankelijk is. Zo kunnen ze vrij bewegen, eten en drinken. Binnen of buiten, de keuze is aan hen. Wil je de varkens van Wim komen bewonderen? Breng dan een bezoekje aan de kijkstallen in Ruiselede. Met je identiteitskaart open je de toegangsdeur van een zichtgang waar je achter glas de dieren kunt bekijken. 

Varkens in de wei bij BioVar

Wim houdt zich als bedrijfsleider voornamelijk bezig met planningen en het contact met klanten, maar hij begeeft zich nog met veel plezier tussen de varkens. "Een varken is een heel verstandig dier. Als ervaren varkenshouder kan ik hun taal lezen. We hechten veel belang aan dierenwelzijn. Voor ons zijn de varkens geen nummer. De 450 zeugen hebben allemaal een naam en ze leven samen in groep."  

Varkens in de stal bij BioVar

Met respect voor het milieu

Bij BioVar.be wordt sterk op verduurzaming ingezet, met veel aandacht voor het milieu. “We hebben grote waterbuffers waar we regenwater opvangen. Dat water wordt gebruikt voor het reinigen van de stallen en als drinkwater voor de dieren. Daarnaast worden er op ons bedrijf geen fossiele brandstoffen gebruikt. We draaien op 100% groene stroom; daar zorgen o.a. de zonnepanelen op het dak voor. En we zijn grondgebonden, dat betekent dat alle mest terechtkomt op het biologisch land”, vertelt Wim.

Een smaakvol en mals stukje vlees

BioVar.be kweekt een eigen variant van het Durocvarken. Typerend hieraan zijn de dunne vetrandjes tussen de spieren. Bij het klaarmaken zorgen die voor een sappig, mals en smaakvol stukje vlees. Ook op het bord van Wim belandt vaak varkensvlees. “Gebakken spek, een sneetje ham op de boterham, verwerkt tot worst of gemarineerd op de barbecue. Het is zo’n veelzijdig ingrediënt, dat het me steeds weer weet te verbazen.”

Wil je meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Kook jij ook wel eens met een stukje biologisch varkensvlees? Laat het ons weten en post een leuke foto of video van jouw gerecht via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Benieuwd naar de laatste culinaire tips en video’s? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

 

© Beelden: BioVar.be