Ovengeroosterde pladijs met venkel en rode ui liggen op een witte bakplaat, klaar om uit scheppen in borden. De tomaatjes geven een mooi kleur aan het gerechtje.

Vers opgevist in de zomer: pladijs, schelvis en zeetong

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Net zoals groenten en fruit hebben ook vissoorten seizoenen waarin ze extra smaakvol zijn. In de zomer zijn bijvoorbeeld pladijs, schelvis en zeetong bijna niet te evenaren. Als je deze vissen dan koopt, kan je gerust zijn dat de kwaliteit opperbest is.

Omdat bij een goed stukje vis een even goed gerecht hoort, vind je hier alvast recepten om pladijs, schelvis en zeetong nog lekkerder te bereiden.

Een gebakken moot van schelvis ligt op een wit bord. Hij is geserveerd met een gevuld groene paprika. Deze is opgevuld met quinoa, tomaten- en komkommerstukjes en geitenkaasblokjes.

3 redenen om te kiezen voor seizoensvis bij ons

Wil je meer variatie in je menu krijgen? Dan is koken met ingrediënten van het seizoen een makkelijke manier. Naast meer variatie zijn er nog redenen om te kiezen voor seizoensvis van hier.

Vers en van topkwaliteit

Het beste aankoopmoment voor verse vis wordt bepaald door een aantal factoren. De ideale timing combineert een optimale kwaliteit met een ruim aanbod in onze visveilingen en valt buiten het paaiseizoen (wanneer vissen samenkomen in paaigebieden om zich voort te planten). Dit verklaart waarom niet elke vis op elk moment van het jaar verkrijgbaar is.

Prijsvoordelig

Wanneer een vis volop in seizoen is, is het aanbod groot. Ontdek in onze viskalender wanneer een bepaalde vissoort een hogere aanvoer kent en dus prijsvoordeliger is.

Ovengeroosterde pladijs met venkel en rode ui liggen op een witte bakplaat, klaar om uit scheppen in borden. De tomaatjes geven een mooi kleur aan het gerechtje.

Het is een duurzame keuze

Belgische vissers hanteren strenge normen en visquota die de Europese Unie oplegt. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gevist op specifieke vissoorten wanneer die in hun paaiperiode zijn. Dat geeft de vissen alle kansen op voortplanting. De vissector levert hiernaast diverse inspanningen om de biodiversiteit in de zee in stand te houden. Zo is er o.a. ‘Visserij verduurzaamt’, een keurmerk dat onder meer rekening houdt met selectieve visserijtechnieken om bijvangsten te beperken, het gebruikte vismateriaal, loon- en arbeidsvoorwaarden van de bemanning en seizoensgebonden visvangst. In de supermarkt wordt al vis aangeboden onder dit keurmerk.

Ook als consument kan je een bijdrage leveren. Door wat vaker lokale seizoensvis op het menu te zetten - in plaats van de populaire kabeljauw waarvan de visbestanden onder druk staan - ondersteun je de Belgische vissers en economie. Je beperkt er bovendien je voedselkilometers mee, want vissoorten zoals zalm en kabeljauw zijn voor het merendeel geïmporteerd.

Logo Visserij verduurzaamt

Probeerde je een van onze recepten?

We zijn nieuwsgierig naar het resultaat! Of ken je nog andere gerechten met pladijs, schelvis en zeetong die een plaats verdienen op Lekkervanbijons.be? Post een foto of video via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!