Man in groenterayon

Is het van bij ons? Doe de check!

Productinformatie

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de Vlamingen lokale productie belangrijk vindt bij de aankoop van verse voeding. Da’s mooi en dat cijfer zien wij uiteraard graag verder groeien. Datzelfde onderzoek toonde ook aan dat slechts 38% van de Vlamingen aangeeft dat Belgische producten makkelijk herkenbaar zijn op het winkelpunt. Hier is dus nog veel ruimte voor verbetering. Vind jij het ook moeilijk om lokale producten te herkennen? Wij delen enkele eenvoudige tips.

Hierop kan je letten op het verkooppunt

Om de herkomst van producten snel te achterhalen, kan je op een aantal zaken letten.

  • Het makkelijkst: vermeldingen op de verpakking of aan de winkelrayon. In de supermarkt of bij de slager zie je bij de betreffende producten aanduidingen zoals bijvoorbeeld een Belgische vlag. Bij kaas zie je vaak het Kazen van bij ons-logo. Indien groenten en fruit in bulk worden aangeboden, moet het land van herkomst vermeld staan op het winkelschap of op het krat. Bij vers, gekoeld en diepgevroren vlees afkomstig van runderen, varkens, schapen, geiten en gevogelte is een herkomstvermelding verplicht. Voor vlees in samengestelde producten is de vermelding van de herkomst van het vlees niet verplicht. Bij vis moet verwezen worden naar het land of de regio waar de vis werd gevangen of gekweekt.
  • Ook de EAN-of streepjescode duidt de herkomst aan. De eerste twee getallen van de code staan voor het land waar het product vandaan komt. De codes van producten uit België en Luxemburg starten met de cijfers 54. Elk ei heeft een stempelcode. Deze code bevat informatie over het soort houderij en het registratienummer van de producent. Eieren die in België geproduceerd zijn, herken je aan de BE in hun stempelcode.
  • Let op (kwaliteits)labels/logo's: ook deze kunnen extra hulp bieden als je een bewuste keuze wil maken. Deze labels/logo's zal je het vaakst tegenkomen op het winkelpunt.

Kazen van bij ons

De kazen van eigen bodem kan je herkennen aan het logo met de kaasstolp. Dit logo vind je vaak terug op de verpakking of op promotiemateriaal in het verkooppunt (staandertjes, pancartes, inpakpapier…).

Kazen van bij ons staat garant voor een onberispelijke kwaliteit. Daar zorgt een systeem van voorzorgsmaatregelen en controles voor doorheen de hele keten. Het belangrijkste basisproduct voor kaas is melk. Melk ondergaat verschillende controles voor ze in de kaasfabriek gebruikt wordt. De melk die nu gebruikt wordt voor kaas is IKM-gelabeld. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, productie en transport wordt gewaarborgd. Bij de kaasproductie wordt toegezien op de kwaliteit van de grondstoffen, de inrichting van het bedrijf, onderhoud van de installaties, bereiding en hygiëne. Deze eisen zijn gebaseerd op het internationale kwaliteitsborgingsysteem Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). Na de bereiding worden de kazen gecontroleerd op samenstelling (vet-, vocht- en zoutgehalte), verontreinigingen, vorm en doorsnede. Ook eigenschappen zoals smaak en geur worden getest.

Logo Kazen van bij ons

Visserij Verduurzaamt

De Vlaamse vissers halen het hele jaar rond heel wat vis uit de zee. Dat doen ze volgens strenge normen en visquota die opgelegd worden door de Europese Unie. Zo mag er bijvoorbeeld niet gevist worden op specifieke vissoorten wanneer die in hun paaiperiode zijn. De vissen krijgen zo alle kansen op voortplanting.

De visserijsector doet hiernaast diverse inspanningen om verder te verduurzamen. Het keurmerk ‘Visserij verduurzaamt’ bijvoorbeeld houdt onder meer rekening met seizoensgebonden visvangst, selectieve visserijtechnieken om bijvangst te beperken, het gebruikte vismateriaal en de loon- en arbeidsvoorwaarden van de scheepsbemanning. Vraag in je supermarkt of vishandel naar vis met dit keurmerk.

Logo Visserij verduurzaamt

Meesterlyck, pure en eerlijke ham van eigen bodem

Meesterlyck is al sinds 1992 hét keurmerk voor Belgische kwaliteitsham. Het M-label is inmiddels een gekend symbool dat staat voor lekkere en pure ham.

Om het Meesterlyck-label te mogen dragen zijn alle producenten gebonden aan voorwaarden die streng worden gecontroleerd. Zo dient de ham aan zéér strikte normen te voldoen. Deze normen zijn in veel gevallen zelfs veel strenger dan de Europese wetgeving.

Meesterlyck-ham wordt gemaakt op basis van 100% Belgisch varkensvlees (gekweekt, geslacht en versneden in België). Het label wordt beheerd door Belpork vzw.

Logo Meesterlyck-ham

Streekproduct.be: erkende traditionele streekproducten

Elke regio heeft zo z'n eigen streekproducten. Traditionele streekproducten herken je aan het label ‘Streekproduct.be’. Deze producten moeten voldoen aan vijf criteria. Ze moeten gemaakt zijn met grondstoffen uit de streek. Hiernaast dienen ze ook aanvaard te zijn als een traditioneel streekeigen product en op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. Tot slot moeten de bereidingsstreek en het streekproduct overeenkomen en is een historische of langdurige bekendheid als specialiteit van de streek van groot belang.

Het Streekproduct.be-label wordt beheerd door VLAM vzw (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Naast een Vlaams label bestaan er ook 3 Europese labels. Deze labels werd ontwikkeld om de naam, het daaraan gekoppelde productieproces en het productiegebied te beschermen.

Het logo van streekproduct.be met het gouden hartje in het midden.

Pastorale, lamsvlees van bij ons 

Het Pastorale-keurmerk staat al sinds 1992 garant voor lokaal kwaliteitslamsvlees. De kwekers beschikken over een heel wat expertise om op een zeer kwaliteitsvolle manier schapen te houden. De vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) waakt als een goede herder over het (keur)merk.

Lamsvlees met het Pastorale-keurmerk wordt op een beperkt aantal verkooppunten aangeboden en dat gedurende een welbepaalde periode (Paasperiode en oktober-november).

Pastorale : la meilleure viande d’agneau de chez nous
Vader met kind

Heb je nog vragen over de herkomst van producten?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Volg ons trouwens ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons. Meer weten over allerhande labels? Op labelinfo.be vind je alle mogelijke labels opgelijst.

Bron cijfers introductie: VLAM-tracking 2023 (via iVox)