Croute au fromage met Averbode kaas in een witte pan, spiegeleitje er bovenop gepresenteerd met een takje verse peterselie. Op de achtergrond staan gepekelde radijzen in glazen pot.

8 tips om je boterham met kaas te pimpen

Kooktips

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Bij het ontbijt, als tussendoortje of bij de lunch: een boterham met kaas smaakt altijd! En met keuze uit meer dan 300 Belgische kazen wordt het nooit saai, toch? Voor wie graag eens afwisselt, hebben wij enkele originele ideetjes in petto. Wedden dat ze ook op jouw ontbijt- en lunchtafel een plaatsje zullen krijgen?

Croque champignons

Geef je boterham met kaas een originele twist

Een boterham met kaas en ham, wat sla en een stukje tomaat is lekker, maar er zijn nog combinaties die absoluut het proberen waard zijn.

1. Njam njam: maak een boterham met kaas én jam

Zout en zoet zijn de beste vrienden. Zo matchen harde oude kazen perfect met chutneys. Chutney is een bijgerecht uit de Pakistaanse en Indiase keuken, maar ook met lokale ingrediënten maak je overheerlijke chutneys. Een chutney van witloof, appel en ui of paprika? Het kan allemaal. Ook confituren doen het heel goed bij kaas. Experimenteren met smaken is de boodschap! Tip: kies voor een kaas met een karaktervolle smaak om het zoete uit te balanceren. Flandrien Oud bijvoorbeeld is een topper bij confituur.

2. Zie je het groot, ga voor een plukbrood

Zelf een plukbrood maken, wie vindt dat nu niet leuk? Het idee is eenvoudig: je stopt een brood vol met diverse ingrediënten en kruiden. Als je het vervolgens uit de oven haalt, kan je genieten van een smaakvol broodgerecht. Heerlijk bij het aperitief, de lunch of bij soep.

Plukbrood met Belgische kazen

3. Verbaas met pesto en kaas

Pesto kennen we allemaal van bij pasta of courgetti, maar ook op een sneetje brood is het een topper. Tip: smeer er maar een dun laagje op (zo wordt het niet te zout). Leg er vervolgens een sneetje kaas op, bijvoorbeeld Père Joseph.

4. Geef je boterham-kaas extra pit

Hou jij van pittig? Geef je boterham met kaas een pikante toets. Mosterd is een klassieker, maar wie het extra pikant wil, kan ook een dun laagje sambal op de boterham smeren. Hou jij van kaas met pit, dan moet je zeker Antwerps Pikantje eens proeven.

5. Voeg groenten en fruit toe aan je boterham met plattekaas

Ook verse kaas (of kwark) mag zeker niet ontbreken. Combineer verse kaas met radijsjes of seizoensfruit. Het oog wil oog wat: laat je creativiteit de vrije loop als het op presentatie aankomt.

 

6. Vergeet de 4-kazen pizza, hier komt de 4-kazen boterham

Staat de pizza ‘quattro formaggi’ op jouw favorietenlijst? Dan zal jij vast ook geen nee zeggen tegen een boterham met vier kazen. Tip: kies voor vier verschillende kazen die harmonieus samengaan. Onze suggesties: Wynendale, Damse Mokke, Pas de Bleu en Flandrien Jong. Beleg je brood met stukjes kaas, even bakken in de oven of de pan en je 4-kazen boterham is klaar.

7. Verwerk restjes brood en kaas in een ontbijttaart

Een gerecht zoals broodpudding is ideaal om restjes brood te verwerken. Bereid deze keer een hartige versie en voeg naast brood ook kaas - bijvoorbeeld Brugge Oud -, ham, groenten, melk en eieren toe. Even de oven in en je hebt een originele ontbijttaart.

Hartige ontbijtschotel

Tip: kook ook eens met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Welke Belgische kazen leg jij het liefst tussen je boterham?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons! Heb je nog suggesties voor gerechten met kazen van bij ons? Ook dat horen we graag!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.