Aardappelwafels met paardenlookworst en mosterdsaus

Zeg niet zomaar streekproduct tegen een traditioneel streekproduct

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Vlaanderen kent een traditie in het brouwen van bier, het maken van vleeswaren, zoet gebak en koekjes… Elke regio heeft zo wel z’n typische producten waar een geschiedenis of een mooi verhaal aan verbonden is. Om erkend te worden als traditioneel streekproduct moeten streekproducten voldoen aan vijf criteria. Ontdek hieronder welke en hoe je traditionele streekproducten kan herkennen.

5 criteria voor het Streekproduct.be-label

Traditionele streekproducten herken je aan het label ‘Streekproduct.be’. Een ruim gamma traditionele Vlaamse streekproducten draagt momenteel dit label al. De producten voldoen aan deze vijf criteria.

1. Gemaakt met grondstoffen uit de streek

Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig (bvb. mosterdzaad) en moeten ze worden ingevoerd. Ook traditionele bereidingen met exotische ingrediënten zoals bvb. cacao, koffiebonen of specerijen kunnen in aanmerking voor een erkenning komen.

2. Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product

Europa heeft het over ‘producten met een faam’. De producten kunnen dus verankerd zijn door traditionele benamingen, gebruiken of vormen.

3. Naar ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie

De methodes om te produceren evolueren en de eisen worden steeds hoger gesteld, maar de producenten maken de keuze om typische handelingen te behouden.

Het logo van streekproduct.be met het gouden hartje in het midden.

4. Bereidingsstreek en streekproduct komen overeen

Traditionele streekproducten dienen bereid te worden in hun streek van oorsprong. Het is om diverse redenen niet evident om de productie van een streekproduct in de streek te houden. Producenten met een Vlaams of Europees erkend streekproduct kiezen hier wel voor en produceren dus in de eigen regio.

5. Een historische of langdurige bekendheid als specialiteit van de streek

Om erkend te worden als traditioneel streekproduct moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Als een oude bereidingswijze terug wordt opgenomen, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bereiding voor snoepgoed, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

Het is duidelijk: zoveel liefde, ambacht en aandacht voor de bereiding… Echte streekproducten verdienen het om gekoesterd te worden.

Mechelse koekoek, Belgische pickels, Oude Geuze

Naast een Vlaams label ook 3 Europese labels

Vanuit Europa werden 3 labels ontwikkeld om de naam, het daaraan gekoppelde productieproces en het productiegebied te beschermen: Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) en Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het streekproduct moet in een afgebakend productiegebied en volgens het productdossier worden gemaakt om de naam te mogen dragen. De GTS is een uitzondering hierop. De bescherming via een van deze 3 labels kan enkel worden aangevraagd door een vereniging van betrokken producenten en niet door één afzonderlijke producent.

Toon ons dat jij ook fier bent op onze traditionele streekproducten. Post een foto van jouw favoriete streekproduct op FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube!