Brownies aux courgettes et aux noix

Alles over bakken met groenten, zoete taarten en gebak

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Appel in een cakebeslag, pannenkoeken met banaan en kersen op een taart. Fruit wordt vaak gebruikt in zoete gerechten. Maar wist je dat je ook prima kan bakken met groenten?

Zoete taarten en gebak met groenten, is dat niet gek?

Oké, we geven toe dat groenten in taart en gebak niet iets is wat we uit grootmoeders keuken hebben meegekregen. Maar groenten zijn zo veelzijdig, dat het zonde zou zijn om ze alleen maar te gebruiken op het klassieke aardappel-groenten-vlees bord, als extra rauwkost of als snoepgroenten. Groenten toevoegen aan quiches klink al enigszins vertrouwd, maar ze ook toevoegen aan taart, koek en gebak levert nog meer nieuwe smaken, kleuren en texturen op.

Wortelcake met noten

Smaken taarten en gebak met groenten ook zoet?

Zoals fruit zijn er ook groenten die zoet smaken en daarom ook prima geschikt zijn voor zoete gerechten. Denk maar aan groenten zoals wortelen, flespompoen, zoete aardappel, pastinaak, aardpeer of yacon. Als je zoete groenten gebruikt, hoef je ook minder suiker te gebruiken. Suiker volledig of deels vervangen door groenten (of fruit), betekent soms wel wat experimenteren omdat suiker, behalve als smaakmaker, ook nog andere functies heeft in taarten en gebak zoals kleur, textuur en houdbaarheid. Groenten hebben zelf ook een invloed op het vochtgehalte en het volume van het beslag of de vulling en dus ook op de textuur van het baksel. Bakken met groenten is dus altijd een beetje avontuur. Maar, al doende leert men, oefening baart kunst en experimenteren kan tot verrassende en nieuwe gerechten leiden.

Kan je met alle groenten bakken?

In principe kan je met alle groenten aan de slag. Veel hangt af van de gewenste smaak, textuur en kleur. Voor een rode cake kan je rode biet gebruiken, voor een groene pannenkoek kan er spinazie in. Wie het liever minder zoet wil, kan groenten zoals courgette of aubergine gebruiken. Wie houdt van uitdagingen, kan zich wagen aan zoete baksels met venkel, witloof, asperge, broccoli of bloemkool.

Groenten pancakes met wortel en courgette

Hoeveel groenten zitten er in zoete taarten en gebak met groenten?

Hoeveel groenten je in taart of gebak verwerkt, varieert naargelang het recept. In pompoentaart gaat zo’n 500 g pompoen, voor 18 wortelcakejes wordt er 300 g wortels geraspt en voor 8 muffins zo’n 200 g rode biet. Je dagelijkse aanbevolen portie groenten van 300 g uit taart en gebak halen is misschien niet het beste plan, maar het is wel een leuke manier om extra groenten binnen te krijgen. Het is bovendien een uitstekend voorbeeld van hoe groenten op elk eetmoment passen, bijvoorbeeld een pannenkoek met yacon bij het ontbijt of een wortelcupcake als groentesnack. Groenten verwerken in taart en gebak kan zo mogelijk ook de appreciatie voor (de smaak van) groenten vergroten.

Groenten verstoppen in taart en gebak voor kinderen?

Groenten verstoppen in taart en gebak is ook een speelse manier om kinderen stiekem meer groenten te doen eten. Laat ze de taart of het gebak met groenten proeven en laat hen raden welk geheim ingrediënt de taart of het gebak zo lekker maakt.

Quiche of groententaart van zoete aardappel met verse geitenkaas. Aangesneden op een wit bord met zwart randje en zilveren taartschep. Links van het bord staan witte molens van peper en zout en rechtsboven liggen enkele bieslooktakjes met keukenschaartje. Dit alles op een witte houten tafel.

Is taart en gebak met groenten gezonder?

Veel hangt af van hoeveel groenten je gebruikt en welke ingrediënten je verder gebruikt. Een taart, cake of gebak met groenten maar met ook nog veel suiker en vet is niet per se gezonder. Groenten in een taart of gebak kunnen er wel toe bijdragen dat je minder bloem, suiker en vetstoffen nodig hebt, omdat ze ook voor smaak en binding zorgen.

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Probeerde je een van onze recepten? Of ken je nog tips om groenten toe te voegen aan gebak? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!