Helden van onze velden

Voedselverlies en -verspilling

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De AGF-sectoren werken volgens het nul-afval-voedselprincipe: geen verspilling van aardappelen, groenten of fruit, water of energie van het veld naar de klant. Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is essentieel, omdat het verlies niet alleen gevolgen heeft voor het voedsel dat niet wordt geconsumeerd. Ook alle natuurlijke hulpbronnen die werden gebruikt om het voedsel te produceren (zoals water en energie) gaan verloren.

Kwalitatief beter aanbod dankzij elektronische aardappel

Hoe meer botsen en schokken een aardappel ondergaat, hoe minder kwalitatief die aardappel zal zijn. Enter de elektrische aardappel: die brengt alle schokken tijdens de teelt, het oogsten, het lossen, het wassen en het verpakken in kaart. Die analyse wordt gebruikt om het aantal schokken te verminderen, wat leidt tot een kwalitatief beter aanbod en minder voedselverlies.

Ook dankzij geoptimaliseerde rooitechnieken blijven er minder aardappelen liggen op het veld.

Verwerking van kneusjes

Aardappelen, groenten en fruit die niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, vinden hun weg naar de markt via verwerkte alternatieven. Typische voorbeelden zijn aardappelen die worden gebruikt om kroketten te maken, bloemkool en prei die worden verwerkt door diepvriesgroentebedrijven, appelen en peren waar compote en sap van gemaakt wordt, en aardbeien en zacht fruit die dienen om confituur mee te maken.

Voedselverspilling aardappelen

Onverkocht is wel bemind

Al wat niet verkocht wordt, krijgt een nieuwe bestemming. De aardappelbedrijven en groenten- en fruitcoöperaties passen een watervalsysteem toe bij onverkochte producten: overschotten worden gratis verdeeld onder liefdadigheidsinstellingen zoals de Voedselbanken. Al wat toch overblijft, en dat is zo weinig mogelijk, gaat naar veevoeder, groene meststof of biogasinstallaties.

Langere bewaring dankzij optimale verpakking

Bedrijven zoeken naar optimale verpakkingen om de producten zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Ook de grootte van de verpakkingen wordt afgestemd op de consument.

Meer weten?

Ontdek hier op welke manieren de aardappel-, groente- en fruitsectoren voedselverlies en -verspilling nog tegengaan, en hoeveel er terechtkomt bij de consument. Je vindt er ook tips om thuis zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. 

Voedselverspilling AGF

Helden van onze velden

Mario, Fruit Vanhellemont

In 1969 richtten André Vanhellemont en Jeannine Nijs het fruitteeltbedrijf Vanhellemont op. Vandaag staan er zo’n 47 hectare appel- en perenbomen, is er een sorteercentrum en hebben ze twee winkels waar ze hoeve- en streekproducten van eigen makelij verkopen.

“Jaarlijks verwerken we zo’n 40 000 kilo appelen en peren – die niet rechtstreeks voor menselijke consumptie geschikt zijn – tot sap, en ongeveer 1600 kilo voor confituurconfituren, appelmoes, likeuren en jenevers. Denk aan Jonagoldjenever, perenjenever, likeuren zoals Hagelandse Pineau en Perocello, appel- en perengin, perenadvocaat… Daarnaast werken we samen met Poverello en de vzw Bezorgd om mensen. We schenken hen producten van mindere kwaliteit die nog moeilijk verkoopbaar zijn.”

Fruit Vanhellemont

Meer weten over de 'Helden van onze velden'?

Ontdek wie ze zijn en wat ze doen