Groot wit bord met 4 stukjes versneden varkenshaasje, geroosterde pompoen en zoete aardappel. Er staat een klein grijs potje op het bord met truffelmayonaise is en houten lepeltje. Het bordje is afgewerkt met verse tijmblaadjes en een licht blauwe servet langsheen het bord.

5 veelgestelde vragen over vlees en vleesvervangers

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Met het oog op meer gezonde en duurzame voeding hoor je vaak de aanbeveling om ‘minder vlees’ te eten en eens vaker te kiezen voor ‘vleesvervangers’. Betekent dat dat je vlees moet schrappen van het menu? Nee, zeker niet. Het is vooral een kwestie van vlees bewust(er) op je bord te scheppen en te variëren.

Wat zijn ‘vleesvervangers’?

Als je geen vlees eet, is het belangrijk dat je de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je doorgaans uit vlees haalt. Je kan vlees bijvoorbeeld afwisselen met vis, eieren, peulvruchten of tofu. Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan kant-en-klare ‘vleesvervangers’ zoals vegetarische burgers, worsten, balletjes, gehakt, reepjes, sticks of steaks. Die zijn populair omdat ze qua structuur en bereidingswijze sterk lijken op vlees en dus makkelijk in de pan of op het bord passen.

Zijn vis, eieren en peulvruchten goede ‘vleesvervangers’?

Een stukje vis of een eitje leveren hoogwaardige eiwitten, ijzer in goed opneembare vorm, vitamine B1 en B12. Een portie peulvruchten (bv. witte bonen, kikkererwten of linzen) of tofu kan ook maar die leveren geen vitamine B12 en combineer je best met volkoren graanproducten of noten voor een optimale eiwitkwaliteit. Vis, eieren en peulvruchten zijn eigenlijk geen echte ‘vleesvervangers’ want ze hebben allemaal ook hun plaats in de voedingsdriehoek. Beschouw ze eerder als goede opties om af te wisselen met vlees en meer variatie te brengen in de voeding.

Petits paquets d’aubergine et de courgette grillés, Brie belge et lentilles

Zijn kant-en-klare ‘vleesvervangers’ gezonder dan vlees?

Neen, niet altijd. Het is niet omdat ze op vlees lijken qua smaak, textuur, vorm of bereidingswijze dat ze ook gelijkaardige essentiële voedingsstoffen aanleveren. Veel kant-en-klare vleesvervangers voldoen niet aan de nutritionele criteria voor geschikte vleesvervanger en kunnen ook veel zout, (verzadigd) vet, suiker en additieven bevatten. Groenteburgers en vegetarische burgers op basis van alleen maar granen zijn op zich sowieso geen volwaardige vleesvervangers omdat zij te weinig eiwitten en ijzer aanbrengen. Gepaneerde producten slorpen bij het bakken extra vet op. De samenstelling van deze producten kan sterk verschillen. Check het etiket en de Nutri-Score.

Kan je een steak vervangen door een bloemkoolsteak?

Een bloemkoolsteak wordt op een gelijkaardige manier klaargemaakt als een steak, maar levert te weinig eiwitten van goede kwaliteit, ijzer, vitamine B1 en/of B12. Dat geldt ook voor andere groenten zoals pulled ‘paddenstoel’ of knolselder’steak’. Ze bieden variatie en zorgen voor meer groenten op het bord maar zij kunnen vlees nutritioneel gezien niet vervangen. Systematisch vlees vervangen door enkel groenten is dus geen goed idee. Systematisch meer plaats maken voor groenten op het bord is wel een goed idee. Dat draagt bij tot een gezondere bordindeling, zorgt voor een betere balans volgens de voedingsdriehoek en krikt het vezelgehalte van een gerecht verder op. 

Lees ook: zijn champignons volwaardige vleesvervangers?

Hoe past vlees op het bord anno 2022?

Vlees maakt deel uit van de voedingsdriehoek en past dus ook op een gezond bord. Niet zomaar, maar omdat vlees van nature veel essentiële voedingsstoffen aanbrengt zoals hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en de vitaminen B1, B3, B6 en B12. Zo schep je anno 2022 vlees gezond op je bord:

  • Een kwart van het bord volstaat als portie.
  • Geef de voorkeur aan mager, wit en vers vlees.
  • Eet maximaal 300 g rood vlees per week.
  • Geef de voorkeur aan lokaal kwaliteitsvlees.
  • Varieer tussen verschillende soorten vlees en bereidingswijzen
  • Combineer een stukje vlees altijd met een rijkelijke portie groenten

Gezond eten is een kwestie van evenwichtig en gevarieerd eten. Variatie op tafel en op het bord zorgt ervoor dat je een brede waaier aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals voor veel voedingsmiddelen geldt ook voor vlees dat je er niet mee moet overdrijven. Kleine porties volstaan en wissel vlees af met vis, eieren, peulvruchten of andere geschikte ‘vleesvervangers’. Het is een kwestie van bewuste vleesconsumptie.

Heb je nog vragen?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.