Rollade van rog ‘no waste’, sushi van witloof, Belgische Xo saus op basis van Noordzeegarnaal

Chef Piet Vande Casteele is beste Viskok van het Jaar

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

De Oost-Vlaamse chef Piet Vande Casteele (23 jaar) van Duchateau catering is Viskok van het Jaar 2022. Hij bereidde het lekkerste recept met rog tijdens de live finale van de nationale horecawedstrijd, die afgelopen week op de Horeca Expo in Gent plaatsvond. Hoog tijd om de winnaar beter te leren kennen!

Piet Vande Casteele viskok 2022

Diversiteit troef

De nog jonge Vande Casteele laat al sinds enkele jaren een frisse bries door het culinaire aanbod van ons land waaien. De beloftevolle chef is cateraar en kan als de beste gerechten afstemmen op het moment. Hij kookt moeiteloos voor chique bedrijfsevents, om een dag later een bohemien trouwfeest met 200 gasten te verzorgen of voor 8 personen een gezellig thuisdiner te bereiden. Welke gelegenheid ook, Vande Casteele kiest consequent voor kraakvers, van bij ons en van het seizoen. Zijn bekroning als ‘Viskok van het Jaar’ maakt hem naar eigen zeggen “blij, fier en trots” en geeft hem “nog meer zin om deel te nemen aan kookwedstrijden”.

Van voetbalcompetitie tot kookwedstrijden

Vande Casteele leerde de stiel kennen in het middelbaar, toen hij nog op de sportschool zat. Tijdens de schooluren werd er gesport en kregen de leerlingen de competitiegeest ingeprent. Na de schooluren kluste hij bij in de horeca. Zijn talent en enthousiasme voor het vak ontloken in een mum van tijd en hij twijfelde niet om een opleiding tot chef-kok in de Hotelschool Ter Duinen aan te vatten, die hij vervolledigde met een opleiding gastronomie. Zijn deelname aan de Bocuse d’or, het officieuze wereldkampioenschap koken, betekende de start van zijn carrière. “Door intensief te trainen voor het kampioenschap, wist ik dat ik later als zelfstandige door wilde gaan. Ik wilde mijzelf ontdekken en mijn eigen culinaire interesses verdiepen.”

Rog: da’s food porn

Tijdens de wedstrijd 'Viskok van het Jaar' ging Vande Casteele aan de slag met rog, de vis van het jaar 2021. Hij won de wedstrijd met een rollade van rog ‘no waste’, sushi van witloof, Belgische Xo saus op basis van Noordzeegarnaal en Ganda-ham grand cru en een mousseline van Rodenbach.

“Ik vind rog een heel mooie vis met een erg subtiele smaak. Om te oefenen voor de wedstrijd heb ik rog thuis verschillende keren klaargemaakt met kappertjes en botersaus. Da’s echt food porn hé,” lacht Vande Casteele. Onze redactie is het alvast met onze nieuwste viskok van het jaar eens. We willen Piet Vande Casteele ook via deze weg nog eens van harte feliciteren.

Het zijn trouwens niet enkel de grote chefs die zich naar de winkel moeten haasten om rog, de vis van het jaar, in huis te halen. Het is een vis die kraakvers moet gegeten worden, maar eigenlijk best eenvoudig te bereiden is.

Ben je benieuwd om de kookkunsten van Vande Casteele te ontdekken? Voor het einde van het jaar heeft Vande Casteel nog een Take away-concept waar je op kan intekenen. Of ontdek hem op een van de pop-upevents die hij regelmatig organiseert. Alle info vind je op sociale media of via zijn website.

Wat is jouw favoriete gerecht met rog?

Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes, tips en verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.