Een aardappelveld in bloei met witte bloemetjes. Aardappelboer staat in het midden van het veld en bekijkt de bloemen zorgvuldig.

Het pad van de patat: van pootaardappel tot op je bord

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Schillen, wassen en een 20-tal minuten koken of een half uurtje in de oven… Meer tijd heb je niet nodig voor jij van je aardappelen kan proeven. Maar voor ze op je bord liggen, hebben ze wel al een heel traject afgelegd. We tonen je de weg van de aardappel, van bij het prille begin.

Van het veld naar jouw bord

Het werk van de landbouwer begint al vroeg in de lente. Dan wordt de bodem tot 30 cm diep omgeploegd en worden pootaardappelen met kiemen geplant. De geplante aardappelen hebben vanaf dan nog 1 doel: groeien en bloeien. Tijdens de zomer staan de planten in volle bloei en hebben ze witte of paarse bloemen. Vanaf augustus tot oktober - als de aardappelen volgroeid zijn - worden ze uit de grond gehaald.

Na het rooien worden de aardappelen bewaard in een donkere opslagruimte (rond 7°C) en gesorteerd op grootte en kwaliteit. De bestemming van aardappelen, vb. diepvriesfrietjes, chips of supermarkt, is gekoppeld aan de aardappelvariëteit. Zo worden de grootste variëteiten gebruikt voor frieten en chips. Deze aardappelen komen niet in de handel terecht, maar gaan naar de fabriek waar ze verwerkt worden.  

De aardappelen worden gewassen

De aardappelen wassen en verpakken is de volgende stap. Op de verpakking kan je volgende gegevens terugvinden: de coördinaten van de verpakkingsverantwoordelijke, de variëteit, het kooktype, de herkomst, het nettogewicht en eventuele gebruikstips (bv. frituurtemperatuur).

Vanuit distributiecentra worden de verpakte aardappelen dan verdeeld over de diverse verkooppunten in het hele land. Eens in de winkel kan je je favoriete aardappelsoort kiezen.

Ziezo, je kent nu het pad van de patat. De aardappeltelers en -verpakkers zorgen voor heerlijke aardappelen. Jij hoeft enkel nog na te denken welk gerecht je er mee wil maken. Onze recepten en aardappeltest helpen je op weg!

Doe de test en ontdek welk aardappelgerecht bij je past

Hou je van zoetzure, zoute of zoete smaken? Ga je voor klassiek of eerder gewaagd? Er is altijd een aardappelgerecht dat bij je past. Laat je verrassen en doe de test.

Ging je aan de slag met een van onze aardappelrecepten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste videorecepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.