Volledige ham op witte porseleinen snijplank, geplaatst op een houten aanrecht. Het Meesterlycklogo is de gekookte ham gebrand.

Hoe wordt Meesterlyck-ham gemaakt?

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Wist jij dat ham een Belgische ontdekking is? Tweeduizend jaar geleden werd ham uitgevonden in onze Belgische grotten. Het productieproces is doorheen die periode natuurlijk wel wat veranderd en tot in de puntjes geperfectioneerd.

Dat ham van een varken komt, dat weten de meesten wel. Maar hoe worden gedroogde en gekookte ham met het Meesterlyck-label nu eigenlijk gemaakt? Je leest het hier.

Meesterlyck-ham: 100% van bij ons

Ham met het Meesterlyck-keurmerk is gemaakt met 100% Belgisch varkensvlees dat gekweekt, geslacht en versneden wordt in België. Maar daarnaast stelt Meesterlyck ook nog tal van andere kwaliteitseisen voor de productie van een echte kwaliteitsvolle ham. Zo zorgt Meesterlyck er onder andere voor dat er altijd zo min mogelijk toevoegingen zijn.

Eiwrap met ham en groentjes

Zo wordt Meesterlyck gekookte ham gemaakt

Het verhaal van ham begint bij de varkenshouder en het varken, want het belangrijkste basisingrediënt voor ham is varkensvlees. Om van varkensvlees tot gekookte ham te komen, moet er enkele stappen doorlopen worden.

Het vlees dat binnenkomt bij de hamproducent wordt op verschillende aspecten gekeurd en klaargemaakt voor het productieproces door opgeleide beenhouwers. Vervolgens wordt het vlees gepekeld. De samenstelling hangt af van de soort ham. Om de Meesterlyck-kwaliteit te verzekeren worden er veel eisen gesteld aan de pekelinjectie.

Wanneer het vlees gepekeld is gaan de hammen door industriële tumblers alwaar ze ‘getrommeld’ ofwel rondgedraaid worden. Vervolgens wordt het vlees ingelegd in kookbakken en gaan ze de kookkasten in. Hier worden ze gekookt en constant gemonitord. Dan wordt de ham verpakt tot eindproduct en nagepasteuriseerd zodat de houdbaarheid verzekerd is.

Broodstengels met gedroogde ham en dip van blauwe schimmelkaas

En hoe wordt Meesterlyck gedroogde ham gemaakt?

Net als bij gekookte ham ondergaat het vlees enkele bewerkingen. Ook de productie van gedroogde ham is gebaseerd op traditie en vakmanschap en blijft zich tot vandaag verder ontwikkelen.

Het productieproces van gedroogde ham stamt af van de traditionele methode. De achterhammen worden aangeleverd en geïnspecteerd op hun kwaliteit. Dan volgt de eerste inwrijving. Dat gebeurt altijd met zeezout. Daarna verdwijnen ze voor een week in de zoutkamers. Op deze manier verdwijnt het vocht uit de ham. Na een week is het tijd om de hammen voor de tweede keer met zout in te wrijven. Vervolgens worden de hammen schoongeblazen en opgehangen aan kaders. Het vlees rijpt 2 maanden lang in gekoelde rijpkamers. Ondertussen dringt het zout tot diep in de ham.

Tijd voor de droogkamers! Vroeger lieten de boeren de hammen drogen in de schuur waar het aroma zich kon ontwikkelen. Nu hangen ze in speciale droogkamers. Nadat de ham is ingesmeerd met reuzel (smout), bloem, peper en zout droogt de ham minstens 10 maanden. Tijdens dit proces wordt de kwaliteit continu gecontroleerd, dit doet de rijpingsmeester door met een priemvormig instrument in het vlees te prikken.

Vervolgens worden de hammen opnieuw gewassen om het smoutlaagje te verwijderen. Daarna worden ze verpakt en verzonden naar restaurants, slagers en supermarkten.

De smaak te pakken? We verzamelden hieronder enkele recepten met Meesterlyck-ham.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ga jij een van de gerechten met Meesterlyck-ham proberen? Laat het ons weten en post een leuke foto of video van je gerecht via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. En wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.