Een heerlijk croque van bruin brood met ham, schijfjes peer en blauwes chimmelkaas. Dit op een licht blauw bord met bestek en vijgenconfituur bij.

5 vragen over vlees als broodbeleg in een gezonde voeding

Translation not available

This page has not been translated for the selected language.

Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, groenten en fruit vormen de basis van een gezonde broodjeslunch. Die plantaardige basis kan verder worden aangevuld met een sneetje vlees of kaas, vis of een eitje. Een sneetje vlees als broodbeleg ter afwisseling kan dus prima. Een gezonde broodjeslunch is immers ook een kwestie van variatie. Vijf vragen en antwoorden over vlees als broodbeleg in een gezonde voeding.

Wat is eigenlijk gezond broodbeleg?

Gezond broodbeleg is vooral een kwestie van variatie. Je kan variëren met verschillende soorten beleg. Vers fruit, bijvoorbeeld frambozen geprakt tot moes, schijfjes appel of peer of plakjes aardbei, krijgen de voorkeur als zoet beleg. Voorbeelden van hartig beleg zijn (magere) kaas, (mager) vlees, ei, vis of vegetarisch broodbeleg zoals hummus, notenpasta of groentespreads. Verse groenten geven hartig beleg een extra beet. Afhankelijk van de soort kan elk type hartig beleg ook veel vet, verzadigde vetten en zout bevatten. Vegetarisch beleg is vaak ook een minder goede bron van zink, ijzer en vitamine B12. Check het etiket.

Welk vleesbeleg kies ik best?

Wie gezonder wil eten, kan rekening houden met de volgende tips:

  • Verkies vers vlees boven vleeswaren. Bijvoorbeeld, een kippenfilet die je thuis bakt en in sneetjes snijdt krijgt de voorkeur boven kippenham die je in de winkel koopt;
  • Verkies gevogelte boven rood vlees. Bijvoorbeeld, kalkoenham krijgt de voorkeur boven gekookte ham;
  • Verkies magere vleessoorten boven vette vleessoorten. Bijvoorbeeld gekookte ham krijgt de voorkeur boven salami.

Binnen de categorie van vleeswaren krijgen vleeswaren met weinig (verzadigd) vet en zout de voorkeur. Lees hier meer over vlees, vleeswaren en gezondheid.

Club sandwich

Bevat vleesbeleg veel vet?

Elke vleessoort (gevogelte, varken, rund, schaap) levert stukken die mager zijn of meer vet bevatten. De hoeveelheid vet in vleesbeleg kan daarom ook sterk variëren. Sommige soorten vleesbeleg zijn heel mager en bevatten minder dan 3 vet per 100 g. Denk bijvoorbeeld aan zelf gebakken kipfilet of rosbief of gekookte ham. Het vetgehalte in bereide vleeswaren zoals worsten en patés ligt meestal hoger en kan oplopen tot 25 g vet per 100 g en meer. Check het etiket.

Wie kiest voor mager vlees, kiest dus ook voor weinig vet. Naarmate vlees minder vet bevat, bevat het ook minder calorieën en minder verzadigd vet.  

Wat is een gezonde portie vleesbeleg?

Een gezonde portie vleesbeleg betekent kiezen voor kwaliteit van bij ons, met smaak en vakmanschap bereid, boven kwantiteit. Ruil dubbel beleg in voor enkel beleg en vul verder aan met groenten.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van automaten, hoevewinkels tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat is jouw favoriete broodbeleg? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!